Hyppää pääsisältöön

Lieroja ja ihmisiä

Mikä on ollut erikoisin aihe, josta olet tehnyt tv-insertin? Tällainen kysymys minulle esitettiin kotona pääsiäispyhien aikaan. Aloin käydä läpi Prisma Studioon tekemiäni juttuja viimeksi kuluneen vuoden ajalta: sian siittiöitä, maailman vanhinta samppanjaa, seismisiä syväluotauksia... Sitten muistin ne lierot.

Olin saanut idean tehdä Prisma Studion seksiteemaiseen lähetykseen jutun hermafrodiittisesta seksistä. Televisiossa sellaista ei voisi toteuttaa ilman ihan oikeita, eläviä hermafrodiitteja. Oli joulukuu, minkä vuoksi ilmeisimpiä esimerkkieläimiä eli matoja ja etanoita oli luonnosta turha lähteä etsimään.

Nopea googlaus johdatti minut kuitenkin oikeille jäljille: löytyi osoite www.mato.fi. Tilasin sieltä kilon verran pilkkimiseen tarkoitettuja hollantilaisia tunkiolieroja, tieteelliseltä lajinimeltään Dendrobaena veneta.

Paketti saapui Matkahuollon mukana parissa päivässä. Alkoi matojen matka tieteen ja tiedejournalismin hyväksi. Tarkastelimme Prisma Studion insertissä tutkijan kanssa lierojen rakennetta ja lisääntymiselimiä ja yritimme parittaa niitä huonolla menestyksellä. Kävimme myös läpi hermafrodiittisuuden eli kaksineuvoisuuden etuja suhteessa tavanomaiseen heteroseksuaaliseen lisääntymiseen.

Hermafrodiittisuus on monille hitaille ja kehittymättömille lajeille elintärkeä ominaisuus. Kun sama yksilö on samaa aikaa seka koiras että naaras, periaatteessa jokainen vastaantulija on potentiaalinen parittelukumppani. Toisaalta hermafrodiittiseen seksiin liittyy tehokkuuden kääntöpuolena manipulointia, valtataistelua ja suoranaista seksuaalista väkivaltaakin. Esimerkiksi lierot käyttävät aktin aikana teräviä parittelusukasia erittääkseen kumppaniinsa hormonia, jolla yritetään saada toinen yksilö toimimaan naaraana ja näin takaamaan omien siittiöiden menestys.

Vaikka lierot eivät telkkarissa suostuneet parittelemaan, voi joku kesäisenä yönä Suomessa nähdä lierot lisääntymispuuhissa. Silloin kyseessä on todennäköisesti kasteliero, joka ainoana lierolajina nousee tekemään sen maan pinnalle. Kaksi yksilöä nousee koloistaan, kohtaa toisensa ja laittaa etupäänsä vastakkain niin, että siittiöiden vaihto onnistuu. Yleensä kastelierot pitävät peräpäänsä turvallisesti kotikolossaan koko rituaalin ajan.

Lähetyksen aikana lierot pääsivät myös studioon, jossa ne olivat juontajalla rekvisiittana lasiastiassa. Ohjelman jälkeen olimme Prisma Studion väen kesken kuitenkin ihmeissämme: mitä ihmettä sitä tekisi kilolla tarpeettomiksi muuttuneita matoja. Kysyin kavereiltani neuvoa Facebookissa ja sain monenlaisia vinkkejä: anna linnuille ruoaksi, mene pilkille, laita matokomposti pystyyn, lahjoita henkilöstöravintolalle – osaavat laittaa niistä jotain.

Päädyimme laatimaan Ylen intranetissä olevalle kirpputorille ilmoituksen, jossa kerroimme kompostiin ja kalastukseen soveltuvien matojen etsivän uutta kotia. Päivät kuluivat, viikko läheni loppuaan, eikä kukaan ottanut yhteyttä. Olin jo lähdössä viikonlopun viettoon ja valmistauduin heittämään lierosäkin yksinkertaisesti roskiin. Sitten puhelin soi: joku kalareissua viikonlopuksi suunnitellut yleläinen oli huomannut ilmoituksen.

Ja niin hollantilaiset rotulierot saivat pilkkiavannolla tehdä meille ihmisille vielä yhden palveluksen.