Hyppää pääsisältöön

Macaronit

Strömsön macaron-ohje. Kuva: fxcuisine.com

Macaronit ovat eurooppalaisia perinneleivoksia, jotka houkuttelevat herkkusuita mauillaan ja väreillään. Strömsön ohjeella tehdään nyt vadelma- ja pistaasimacaroneja.


Ainekset, noin 25-30 leivosta

Kannet

110 g mantelijauhetta
170 g tomusokeria (vajaa 3dl)
90 g munanvalkuaisia (noin 3 kpl)
2 rkl hienosokeria
hieman punaista tai vihreää elintarvikeväriä, mielellään värijauheena


Vadelmakreemi

125 g valkosuklaata
50 g tuoreita tai pakastetuista sulatettuja vadelmia
2 rkl vispikermaa
(muutama tippa punaista elintarvikeväriä tai hieman värijauhetta)

Pistaasikreemi

125 g valkosuklaata
50 g pistaasitahnaa
2 rkl vispikermaa
(muutama tippa vihreää elintarvikeväriä tai hieman värijauhetta)


Kannet

Mantelijauhetta saa valmiina kaupasta, mutta mikäli teet sen itse, aloita siitä. Kaada tulikuumaa vettä manteleiden päälle ja anna seisoa muutama minuutti. Kaada vesi pois ja kuori mantelit puristelemalla niitä kunnes kuoret irtoavat. Laita mantelit talouspaperin päälle kuivumaan noin tunnin ajaksi.

Jauha mantelit mantelimyllyssä, sekoita jauhe tomusokeriin ja siivilöi, jotta saat varmasti sileää seosta. Mikäli käytössäsi ei ole mantelimyllyä, voit hienontaa mantelit hienoksi myös monitoimikoneessa.

Vatkaa macaronien kansia varten munanvalkuainen ilmavaksi vaahdoksi puhtaassa, kuivassa astiassa (mieluiten ruostumatonta terästä). Lisää hienosokeri vähän kerrallaan ja jatka vatkaamista kunnes valkuaisvaahto on aika kiinteää.

Sekoita manteli-tomusokerisekoitus valkuais-sokerivaahdon sekaan ja lisää elintarvikeväri. Sekoita, kunnes taikina on tasaista. Jos taikina tuntuu liian ilmavalta tai paksulta, voit sekoittaa sitä vähän, jolloin vaahto laskee hiukkasen.

Pursota halkaisijaltaan vajaan kolmen sentin kokoisia pyörylöitä
Pursota halkaisijaltaan vajaan kolmen sentin kokoisia pyörylöitä kahdelle leivinpaperilla päällystetylle pellille. Anna kansien levätä pellillä noin tunnin ajan. Näin pinta kuivahtaa ja leivoksista tulee kauniimpia.

Paista kansia pellillinen kerrallaan uunin alimmalla tasolla 125 asteessa noin 20 minuuttia. Kannen yläpuolen tulee jäädä aika vaaleaksi, mutta kannen pitää kuitenkin irrota leivinpaperista, kun sitä nostaa.

Macaronien pursotus. Kuva: StrömsöAnna kansien jäähtyä ja irrota ne sitten paperista. Mikäli kannet eivät irtoa, voit antaa niiden kuivahtaa vielä hetken tai laittaa leivinpapereineen pakastimeen hetkeksi.


Vadelmakreemi

Hienonna valkosuklaa aivan hienoksi vadelmakreemiä varten. Soseuta vadelmat sauvasekoittimella tai monitoimikoneella. Koska vadelmia on niin vähän, tämä voi olla vähän hankalaa. Ei ole vaarallista, vaikka sose ei olisi aivan tasaista.

Kiehauta soseutetut vadelmat vispikerman kanssa pikkukattilassa. Ota kattila pois levyltä ja lisää nopeasti sekaan hienonnettu suklaa. Sekoita kunnes suklaa on kokonaan sulanut ja kreemi on tasaista. Lisää tässä vaiheessa elintarvikeväriä, jotta saat haluamasi värin. Anna kreemin jähmettyä viileässä muutaman tunnin ajan. Kreemin tulee olla niin paksua, että sitä voi pursottaa.

Pursota vadelmakreemiä kannen sisäpuolelle ja aseta toinen kansi päälle.

Macaroneja Roomassa. Kuva: Viivi Lehtonen

Linkit:

  • Ankea suomalainen ruokakulttuuri jäi menneille vuosikymmenille

    Makumaisemamme kansainvälistynyt viime vuosina.

    Suomalainen ruokaperinne on muuttunut vaurastumisen ja yhteiskunnallisen kehityksen myötä. Kansainvälistyminen ja uudet raaka-aineet muokkaavat makutottumuksiamme. Yhä useampi myös ilmentää identiteettiään ja arvojaan ruuan kautta. Voidaanko enää edes puhua käsitteestä "suomalainen ruokakulttuuri"?

  • Kioski FOOD: helpot linssiburritot

    Tässä ohje nopeisiin ja helppoihin linssiburritoihin.

    Kioski FOOD on uusi ruokakanavaYouTubessa ja Instagramissa. Sara Parikka kokkaa ja opettelee uusia, helppoja reseptejä livenä joka torstai klo 17.00! Nopeat linssiburritot: 2,5 dl vettä 1dl kuivia, punaisia linssejä 1/2 dl tummaa soijarouhetta puolikas tölkki tomaattimurskaa 3 rkl rypsiöljyä 1 kasvisliemikuutio 2 kynttä valkosipulia 1 sipuli pippuria voit la

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Ruoka