Hyppää pääsisältöön

Makupalojen tv-kokit kokkaavat kesäkeittiössä helppoja kesäherkkuja

Janne Pekkala ja Timo Nykyri reissasivat kesällä 2004 Vaalassa, Manamansalon saaressa ja kokkasivat kesäkeittiössä helppoja kesäherkkuja.

Kesäiset pääruoat valmistuvat helposti grillissä tai nuotiolla. Kalaan ei vielä ensimmäisenä päivänä ehditty, joten päivälliseksi valmistetaan broileria ja vuohenjuusto-porkkanasämpylöitä.


Pestolammasvartaiden kuvataan olevan oikea erämaan gourmet-herkku. Tervalankulla nuijittu sisäfile saa kaverikseen omatekoisen peston. Kasvispaistoksen kasvikset paloitellaan reiluihin paloihin ja ne saavat odottaa vartaita juustokuminan, curryn ja hunajan seurassa.

Sangriaa sekoitetaan rantahietikolla Manamansalossa. Jäitä on pakattu kylmälaukkuun mukaan, sillä Nykyri pahoittelee järvestä saatavan jään kauden olevan jo ohi. "Viiniä ei tarvitakaan ihan vähän vaan sitä tarvitaan koko pullo", Pekkala tietää ja antaa mennä. Janojuomaksi sangriasta silti on, sillä raikkaus säilytetään Spritella. Ekologinen kalastaja käyttää kalasta muutkin kuin fileosat. Kokit esittelevät paikallisen savustajan savustamia kalan osia, kuten evän, pyrstön ja selkärangan, ja valmistavat niille sinihomejuustolla ja sitruunalla höystetyn kermaviilikastikkeen.

Kalastamastaan hauesta he loihtivat murekepihvejä. Muikkunyytit tarjoillaan uusien perunoiden sekä paikallisen villisikamakkaran kera. Muikut pyöritetään hienoksi hakatun ruisleivän, sipulin, valkosipulin ja tillin sekaan. Sitruunaakin lisätään, "jos vain muistetaan". Kesäiset jälkiruoat valttikortti on ennen kaikkea raikkaus ja helppous. Kesäjälkkäreiden klassikko, mansikkakermakakku, tehdään valmistorttupohjasta, tuoreista mansikoista ja kermavaahto-rahkaseoksesta.


Pekkala ohjeistaa kakun koristelussa "erätapaan": marjat voi heitellä summamutikassa kermakerroksen päälle.

Rommi nostattaa komeat lieskat omenavartaiden ympärille. Kammissa eli kodassa valmistetaan foliossa mansikoilla ja suklaalla höystettyä banaania. Jälkiruoka on Pekkalan mukaan "hyvinkin äkkimakiaa, mutta se toimii."

Teksti: Sanna-Katja Pohjalahti & Sirpa Jegorow

Tietolaatikko

Makupalat on vuosina 1997-2005 esitetty ruokaohjelmasarja. Se kuvattiin Yleisradion Oulun aluetoimituksen tiloissa Höyhtyällä.

Ohjelman kokkeina toimivat Oulun maakuntaradion toimittaja Timo Nykyri ja kokki Janne Pekkala.

Kommentit