Hyppää pääsisältöön
Akuutin omalääkäri Risto Laitila vastaa terveysaiheisiin kysymyksiin tv-lähetyksessä. Lähetä oma kysymyksesi: Kysy omalääkäriltä.

Nivelrikkolääke ihmiselle

YLE Akuutti

”Minulla on sellainen mielikuva, ettei ihmisten nivelrikkoon ole vielä lääkettä. Eläimille käytetään Cartrophen-nimistä valmistetta, joka vaikuttaa niillä suorastaan ihmelääkkeeltä, koska se niin paljon parantaa ainakin kissan liikkuvuutta ja elämän laatua. Tutkitaankohan sellaista valmistetta jo ihmiselle?”

Amerikassa lääkettä, kauppanimellä Elmiron, käytetään virtsarakon steriiliin tulehdukseen, siis yliaktiivista rakkoa. Se myös vähän parantaa verenkiertoa. Suomessa valmistetta määrätään erityisluvalla.

Ainakin koeputkessa se tosiaan jonkin verran toimii rustosoluissa. Toisaalta koirilla tehdyssä tutkimuksessa valmiste ei oikein toiminut. Vielä on siis matkaa nivelrikkolääkkeeksi.

Akuutin omalääkäri Risto Laitila

Lisätty asiasanat ja mobiiliyhteenveto 21.12.2015