Hyppää pääsisältöön

Ruotsidemokraatit pelottelivat "islamisoinnilla"

Nationalistinen Sverigedemokraterna-puolue vaati Ruotsin parlamenttivaaleissa 2010 maahanmuuton voimakasta rajoittamista. Se maalaili uhkakuvia hunnutettujen naisten valtaamasta kansankodista.

Tietolaatikko

24-vuotiaan ehdokkaan David van Arnold Antonin pahoinpitelytapaus, josta ohjelman lopussa kerrotaan, on jäänyt epäselväksi. Muutaman päivän kuluttua rikosilmoituksesta poliisi ja oikeuslääkäri kertoivat epäilevänsä uhrin aiheuttaneen vammansa itse.
Valtiopäivävaaleissa 2010 ruotsidemokraatit saavutti vajaan 6 prosentin ääniosuuden ja sai läpi 20 edustajaa. Tulos synnytti suuria mielenosoituksia puoluetta vastaan.

Vuonna perustetun puolueen juuret ovat avoimen rasistisessa Pidä Ruotsi ruotsalaisena -liikkeessä. Puolueen varhaisella johdolla oli myös yhteyksiä uusnatseihin.

1990-luvun lopulla puolueen imagoa alettiin siistiä. Tämä johti 2000-luvun alussa vaali vaalilta parempaan menestykseen.

Vuoden 2010 kampanjassaan ruotsidemokraatit asettivat vastakkain maahanmuuton ja eläketurvan. Heidän vaalivideossaan, jota TV4 kieltäytyi esittämästä, hunnutettujen naisten pahaenteinen lauma seuraa uhkaavasti turvatonta eläkeläismuoria.

Vastustajat pitävät ruotsidemokraatteja rasistisina ja islamkammoisina. Hallitseva kokoomuspuolue kieltäytyi vaalien alla poliittisesta yhteistyöstä sen kanssa. Vaalitilaisuuksissaan ruotsidemokraatit saivat vastaansa rajuja mielenosoituksia ja kertoivat joutuneensa myös väkivaltaisten uhkausten kohteeksi.

Teksti: Jukka Lindfors