Hyppää pääsisältöön
Akuutin omalääkäri Risto Laitila vastaa terveysaiheisiin kysymyksiin tv-lähetyksessä. Lähetä oma kysymyksesi: Kysy omalääkäriltä.

Verenpaine-ero oikeassa ja vasemmassa kädessä

YLE Akuutti

"Miksi verenpainemittari näyttää aivan säännönmukaisesti eri lukemia vasemmasta ja oikeasta kädestä? Oikeassa alapaine on ollut koholla, sellaista 90 ja 100 väliä, mutta vasemmassa se ei ole koskaan kohonnut yli 90:n. Viimeisimmän mittauksen mukaan lukemat olivat vasemmasta 121/62 ja oikeasta 155/97 – ja mitattu siis samalla mittarilla samaan aikaan. Mistä tässä on kyse?”

Jos tällainen potilas tulisi vastaanotolle, tekisin mittauksen, jossa molempiin olkavarsiin laitetaan samanlaiset verenpainemittarit ja mitataan paine samaan aikaan. Tämä tehdään kaksi kertaa ja laitetaan tulokset ylös. Sen jälkeen vaihdetaan mittareiden paikkaa ja mitataan uudelleen taas kaksi kertaa. Näin varmistetaan, millainen paine-ero todella on.

Jos se on merkittävä, pitää asiaa tutkia tarkemmin. Huonoin vaihtoehto on, että toinen solisvaltimo on ahtautunut. Myös joillakin diabeetikoilla paine vaihtelee kädestä toiseen. Silloin verenpaineen seurannassa käytetään korkeampaa lukemaa.

Akuutin omalääkäri Risto Laitila

Lisätty asiasanat ja mobiiliyhteenveto 4.11.2015