Hyppää pääsisältöön

Anita Välkki laulaa Wagneria

Oopperalaulaja Anita Välkin tavaramerkkinä olivat Wagner-roolit. Ylen 1960-luvun ohjelmissa hän laulaa aarioita Tannhäuserista, Valkyyriasta ja Lentävästä hollantilaisesta.

Tannhäuser-oopperan Elizabeth oli Välkin varhaisia rooleja. Maakreivin veljentytär Elizabeth palvoo minnelaulaja Tannhäuseria, joka palaa Wartburgin linnaan entisen rakastajansa, jumalatar Venuksen luota. Vuonna 1964 esitetyssä ohjelmassa Välkki laulaa Jussi Jalaksen johtaman Radio-orkesterin (myöh. RSO) säestyksellä.

Vuosina 1961 Välkki teki läpimurtonsa Covent Gardenissa ja Metropolitanissa Valkyyria-oopperan Brünnhildena. Wotan-jumala uhkaa tytärtään Brünnhildea rangaistuksella, koska tämä on vastoin isänsä määräystä auttanut sankari Siegmundia nousemaan häntä vastaan. Brünnhilde anoo aariassaan armoa Wotanilta.

Lentävässä hollantilaisessa kapteeni Dalandin tytär Senta rakastuu hollantilaiskapteeniin, joka on tuomittu kiertelemään maailman meriä. Hollantilainen epäilee Sentan uskollisuutta, mutta tämä todistaa rakkautensa uhraamalla henkensä.

Teksti: Jukka Lindfors

 • Noita Nokinenä toi särmää juhlapyhien pumpulinpehmeään idylliin

  Noita Nokinenä ihastutti radiossa

  Näyttelijä Marja Korhosen esittämä Noita Nokinenä oli käsikirjoittaja Toini Vuoriston luoma rakastettu hahmo Ylen lastenkuunnelmissa. Noita Nokinenän seikkailuja kuultiin radiossa ensimmäisen kerran jo vuonna 1963 osana Pikkuväen satujoulu -ohjelmaa. Omana ohjelmanaan Noita Nokinenä viihdytti kuuntelijoita vuosien 1970–1985 pääsiäisinä, juhannuksina sekä jouluisin.

 • ”Joutui hyppäämään avantoon, että kamerat käy ja kukaan ei neuvonut" – Outi Popp teki tv-debyyttinsä Tuubissa

  Toimittaja–kirjailija muistelee aikaansa Tuubi-sarjassa.

  Outi Popp liittyi Tuubi-musiikkisarjan toimittajakaartiin vuonna 1983. Hectorin ja Freemanin lisäksi juontotehtävissä nähtiin myös Tapio Liinoja. Popp muisteli vaiheitaan musiikkisarjassa Elävälle arkistolle vuoden 2017 syksyllä. Vuonna 1979 käynnistyneessä musiikkisarjassa nähtiin sen alkuvuosien tapaan edelleen varsin rockpainotteista musiikkivideotarjontaa.

 • Isien sota -sarja nosti esiin sotilaiden lasten selviytymistarinat

  Palkittu dokumenttisarja vuodelta 2011

  Millaista oli elää perheessä, jonka isän sota oli suistanut raiteiltaan? Tai miten hyväksyä se, ettei sodan takia tiennyt isästään mitään? Miksi sota pääsi arpeuttamaan jopa useaa sukupolvea? Maija Kaipaisen vuonna 2011 ohjaama, palkittu dokumenttisarja kertoi kuusi hätkähdyttävää tarinaa sotilaiden lasten näkökulmasta.

 • Aarre Karénille ajatteleminen on näyttelemistä ja näytteleminen ajattelemista

  Suosittu näyttelijä kertoo ajatuksiaan näyttelijäntyöstä

  Näyttelijä Aarre Karén syntyi Tokiossa vuonna 1932. Japanista hän uskoo saaneensa "nopeat jalat", jatkuvan liikkeellä olemisen perinnön. Satoja rooleja tehneen näyttelijän debyyttirooli radiossa oli Suomisen perheen Matti. Radiossa on näyteltävä niin, että ihminen kuuntelemalla näkee.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto