Hyppää pääsisältöön

Anita Välkki laulaa Wagneria

Oopperalaulaja Anita Välkin tavaramerkkinä olivat Wagner-roolit. Ylen 1960-luvun ohjelmissa hän laulaa aarioita Tannhäuserista, Valkyyriasta ja Lentävästä hollantilaisesta.

Tannhäuser-oopperan Elizabeth oli Välkin varhaisia rooleja. Maakreivin veljentytär Elizabeth palvoo minnelaulaja Tannhäuseria, joka palaa Wartburgin linnaan entisen rakastajansa, jumalatar Venuksen luota. Vuonna 1964 esitetyssä ohjelmassa Välkki laulaa Jussi Jalaksen johtaman Radio-orkesterin (myöh. RSO) säestyksellä.

Vuosina 1961 Välkki teki läpimurtonsa Covent Gardenissa ja Metropolitanissa Valkyyria-oopperan Brünnhildena. Wotan-jumala uhkaa tytärtään Brünnhildea rangaistuksella, koska tämä on vastoin isänsä määräystä auttanut sankari Siegmundia nousemaan häntä vastaan. Brünnhilde anoo aariassaan armoa Wotanilta.

Lentävässä hollantilaisessa kapteeni Dalandin tytär Senta rakastuu hollantilaiskapteeniin, joka on tuomittu kiertelemään maailman meriä. Hollantilainen epäilee Sentan uskollisuutta, mutta tämä todistaa rakkautensa uhraamalla henkensä.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • Möttönen ja Vehtaaja ratkovat Tehtäviä isolla T:llä

  Raija Orasen lastenkuunnelmasarja nyt pysyvästi Areenassa.

  Raija Oranen on urallaan kirjoittanut niin romaaneja, lastenkirjoja, novelleja kuin elokuva- ja televisokäsikirjoituksia. Hänen esikoislastenkirjansa Möttönen ja vehtaaja ilmestyi vuonna 1979 ja siitä tehtiin samaisena vuonna Ylelle radiokuunnelma. Lukijoina toimivat Jyrki Kovaleff, Aune Lind, Seppo Kolehmainen sekä Lea Pennanen-Mattila.

 • Pullantuoksuinen Hannes vaiko bensankatkuinen Sulo? Testaa, kuka tv-sarjojemme isähahmoista olet!

  Elävän arkiston leikkimielinen isyystesti.

  Oletko isänä Kotikadun Hannes vaiko Rintamäkeläisten Antti? Tai vaikkapa Kyllä isä osaa -sarjan isä? Se selviää tekemällä Elävän arkiston leikkimielisen isyystestin: valitse vastauksista vaihtoehto, joka kuvaa itseäsi parhaiten. Halutessasi voit toki myös selvittää, ketä suomalaista draamaisää oma isäsi muistuttaa. Onnea matkaan!

 • Venäläisen kirjanpitäjän traaginen kuolema käynnisti pitkän ketjun – Likaisen rahan liikkeitä etsitään eurooppalaisista pankeista

  Rahanpesuepäilyjä myös Suomessa toimivissa pankeissa.

  Eurooppalaiset pankit ovat joutuneet viime vuosina useiden rahanpesuepäilyjen kohteeksi. Viimeksi esillä on ollut Danske Bankin sekä Nordean epäillyt yhteydet rikollisen venäläisen rahan pesuoperaatioihin. Yksi epäilty rikollisen rahan lähde liittyy Sergei Magnitskin traagiseen tapaukseen. Ulkolinja kertoi tutkintavankeudessa epäselvissä oloissa kuolleen moskovalaisen kirjanpitäjän kohtalosta ohjelmassa Kuollut mies tuomiolla vuonna 2013.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto