Hyppää pääsisältöön

Anita Välkki laulaa Wagneria

Oopperalaulaja Anita Välkin tavaramerkkinä olivat Wagner-roolit. Ylen 1960-luvun ohjelmissa hän laulaa aarioita Tannhäuserista, Valkyyriasta ja Lentävästä hollantilaisesta.

Tannhäuser-oopperan Elizabeth oli Välkin varhaisia rooleja. Maakreivin veljentytär Elizabeth palvoo minnelaulaja Tannhäuseria, joka palaa Wartburgin linnaan entisen rakastajansa, jumalatar Venuksen luota. Vuonna 1964 esitetyssä ohjelmassa Välkki laulaa Jussi Jalaksen johtaman Radio-orkesterin (myöh. RSO) säestyksellä.

Vuosina 1961 Välkki teki läpimurtonsa Covent Gardenissa ja Metropolitanissa Valkyyria-oopperan Brünnhildena. Wotan-jumala uhkaa tytärtään Brünnhildea rangaistuksella, koska tämä on vastoin isänsä määräystä auttanut sankari Siegmundia nousemaan häntä vastaan. Brünnhilde anoo aariassaan armoa Wotanilta.

Lentävässä hollantilaisessa kapteeni Dalandin tytär Senta rakastuu hollantilaiskapteeniin, joka on tuomittu kiertelemään maailman meriä. Hollantilainen epäilee Sentan uskollisuutta, mutta tämä todistaa rakkautensa uhraamalla henkensä.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit