Hyppää pääsisältöön

Makeutusaineiden käyttö voi lihottaa

Makeutusaineiden käyttö voi lihottaa. Kuva: Yle, Comstock


Makeutusaineet ovat tunnistamattomia kaloreita

Makeutusaineet osaavat huijata kehoa kahdella tapaa.

Ihmisen koneisto saa energiaa hiilihydraateista, ja sen peruspolttoainetta on rypälesokeri eli glukoosi. Tavallisen sokerin kalorit perustuvat siihen, että elimistö tunnistaa glukoosin ja lähtee pilkkomaan sitä energiaksi. Myös keinotekoisissa makeutusaineissa on kaloreita, mutta niiden rakennetta elimistö ei tunnista. Siksi keho ei osaa käyttää niiden sisältämää energiaa hyväkseen.

Makeutusaineet huijaavat elimistöä myös toisella tapaa. Ne osuvat kielen makuhermoon tavalla, joka koetaan erittäin makeaksi. Esimerkiksi sakkariini on noin 300 kertaa makeampaa kuin sokeri. Myös tästä syystä makeutusaineet ovat vähäkalorisia: määrät ovat niin vähäisiä, että ne eivät lihota.


Makeus maistuu, mutta nälkä pysyy

Onko makeutusaineen tuoma huijaus sitten täydellinen? Ainakin ylipaino-ongelmat jatkuvat kalorittomista tuotteista huolimatta. Joissain tutkimuksissa on saatu viitteitä siitä, että kalorittomuus voi aiheuttaa jopa lihomista. 

Makeutusaineella makeutettu ruoka maistuu suussa makealta. Viesti välittyy aivoihin ja saa aikaan hyvän olon tuntemuksia. Ongelma syntyy siitä, että ruoansulatuskanavassa näitä aineita ei tunnisteta. Siksi sieltä ei lähde viestiä aivojen kylläisyyskeskukseen, joka säätelee ruokahalua. 

Makeutusaineet siis jättävät viestinnän vajaaksi, ja syöminen jatkuu kunnes olo on kylläinen.
Makeutusaineet siis jättävät viestinnän vajaaksi, ja syöminen jatkuu kunnes olo on kylläinen. Sokeri taas hoitaa nälänhallinnan molemmat tiedonkulut: suu on makeana ja koneistoon on saatu ruokaa.

 

Toimittaja Hannamari Luukkasen haastateltavina olivat professorit Marina Heinonen ja Marja Mutanen Helsingin yliopistosta.

Kommentit
 • Alzheimerin tauti nostaa esiin sekä herkkiä tunteita että raivokohtauksia

  Alzheimerin tautia sairastavien omaisten kokemuksia

  Etenevästä muistisairaudesta kärsivien määrä kasvaa, kun väestö ikääntyy. Suomessa on arviolta lähes 200 000 muistisairasta ihmistä, joista puolet vähintään keskivaikeassa vaiheessa sairauttaan. Vuosittain lähes 15 000 ihmistä sairastuu muistin sairauksiin. Yleisin etenevä muistisairaus on Alzheimerin tauti.

 • Aamusydämellä: Borrelioositartunta

  Borrelioosiin sairastuneet kertovat kokemuksiaan

  TV1 sunnuntaina 17.4.2016 klo 9.05 - 9.45 Punkkien levittämä borrelioosi eli Lymen tauti vaanii kesäisessä luonnossa. Sari Kiiski sai tartunnan 14 vuotta sitten ja Niklas Hallmanilla todettiin neuroborrelioosi runsas puoli vuotta sitten.

 • Aamusydämellä: Nuoren syöpä

  Anna-Elina ja Aapeli ovat selvinneet syövästä

  TV1 sunnuntaina 3.4.2016 klo 9.05 - 9.45 Miltä tuntuu sairastua syöpään, kun on nuori ja elämä on juuri alkamassa suunnitelmineen ja unelmineen. Anna-Elina Rahikainen ja Aapeli Myllynen kertovat miten syöpä heidät pysäytti ja millaista tukea he olisivat sairastaessaan kaivanneet.