Hyppää pääsisältöön

Riitele rakastaen

Riitele rakastaen. Kuva: stock.xchng

Rakentavan riitelyn voi nähdä myös yhteistä perhekulttuuria hiovana ja suhdetta lujittavana tekijänä. Olennaista on osta riidellä niin, ettei riidasta tule hajottavaa ja persoonaan menevää.

Kun näihin riidan takana pälyileviin syihin pääsee kiinni, pystyy löytämään uusia tapoja ratkaista asiat.
Arjessa riidat syntyvät usein sellaisista tekijöistä, joilla ei oikeastaan ole mitään tekemistä itse riidan aiheen kanssa; ärsyyntyminen väärin puristetusta hammastahnatuubista kertoo ehkä enemmän omasta väsymisestäsi, hallinnan halustasi tai ehkä pyrkimyksestä kauniiseen ja siistiin kotiin. Kun näihin riidan takana pälyileviin syihin pääsee kiinni, pystyy löytämään uusia tapoja ratkaista asiat.


Riitely kuminauhana

Riitely voi olla myös varageneraattori, jotta pysyisi itse toimintakykyisenä ja venyisi arjen vaatimusten yli. Silloin on hyvä pysähtyä pohtimaan, mitä elämässä pitäisi muuttua, jotta riitelyyn ei tarvitsisi enää turvautua.

Pysähtymällä tutkimaan, minkä takia riitelee, voi avata monta porttia solmuun menneestä parisuhteesta. Myös riidan perimmäinen tarkoitus on pyrkimys hyvään. Kysy siis alitajunnaltasi, mihin hyvään se riitelyllä pyrkii.


Riitele tekemisistä

Tuhoava riitely naulaa toiseen pysyviä ominaisuuksia, jotka eivät ole totta. Riidan aikana on helppo syytää väitteitä ”kun sinä olet tuommoinen”, ”kun sinä aina” ja ”kun sinä et koskaan”.

Rakentava riitely ei puutu koskaan toisen ihmisen persoonaan vaan kritisoi tekemistä: ”minua raivostuttaa, kun sinä toimit nyt noin”.


Hormonihuijaus

Riidan uhatessa kannattaa koettaa hankkia itselle aikalisä esimerkiksi lähtemällä kävelylle. Sitä ennen voi vetäytyä hetkeksi toiseen huoneeseen ja kirjoittaa paperille, mikä raivostuttaa ja mitä oli juuri aikeissa sanoa. Jo reilun puolentunnin kävely laukaisee kehossa mielihyvähormonin erityksen, ja maailma näyttää sen jälkeen toiselta. Kun nyt tutkii kirjoittamaansa, voi löytää uuden tulokulman äsken niin raivostuttavaan tilanteeseen.

Näitä erilaisia riitelyn mekanismeja voi kehittää sen perusteella, mikä itselle  tuntuu toimivan. Mielikuvitus tarjoaa rajattomasti mahdollisuuksia riidellä rakastaen ja rakentavasti. Tarvitsee vain pysähtyä miettimään, miksi itse riitelee.

Muista nämä, kun riitelet:

1. Mieti, mikä on kimpaantumisesi todellinen syy.

2. Älä puutu toisen persoonaan, vaan kritisoi tekemistä.

3. Kun riita uhkaa, ota aikalisä. Lähde kävelylle tai vaikka vain toiseen huoneeseen.

 

Harjoittele rakentavampaa riitelyä Parisuhdeakatemian harjoitteen avulla - tutustu harjoitteeseen.

Muut Parisuhdeakatemian harjoitteet

Linkit:

Kommentit