Hyppää pääsisältöön

Eläinlääkärillä: Häkkilinnut

Eläinlääkärillä-ohjelmassa puhutaan linnuista lemmikkieläiminä. Monista siivekkäistä voi saada hyvinkin kesyn ja seurallisen kaverin.

Eläinlääkäri Ilmari Karppinen ja asiantuntija Harry Tuomi kertovat eri lintulajien ominaisuuksista ja hoidosta sekä vastailevat studiovieraiden kysymyksiin.

Erästä poikaa askarruttaa miksi hänen lintunsa nyppivät toisiaan. Asiantuntija toteaa, että kyseinen nyppiminen näyttää selvästi "pariutumisoireilta", sillä "urospeipot voivat nyppiä naarasta selästä jos tämä tuntuu haluttomalta".

Papukaijoille on omistettu kokonainen oma jakso. Opastusta annetaan aina kynsien leikkuusta nokan lyhentämiseen. Vieraiden mukana studiossa ovat myös papukaijat Jaakko, Ari, Asta ja monta muuta.

Eläinlääkäri Karppinen kertoo, että papukaija voi kiintyä omistajaansa suuresti. Luonnossa papukaijat elävät pareittain ja ovat saman kumppanin kanssa koko elämänsä. Vankeudessa yksinäinen papukaija leimautuu yleensä vahvasti tiettyyn ihmisen vaatien tältä paljon huomiota ja ollen helposti mustasukkainen.

Teksti: Heidi Sommar

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto