Hyppää pääsisältöön

Eläinlääkärillä: Häkkilinnut

Eläinlääkärillä-ohjelmassa puhutaan linnuista lemmikkieläiminä. Monista siivekkäistä voi saada hyvinkin kesyn ja seurallisen kaverin.

Eläinlääkäri Ilmari Karppinen ja asiantuntija Harry Tuomi kertovat eri lintulajien ominaisuuksista ja hoidosta sekä vastailevat studiovieraiden kysymyksiin.

Erästä poikaa askarruttaa miksi hänen lintunsa nyppivät toisiaan. Asiantuntija toteaa, että kyseinen nyppiminen näyttää selvästi "pariutumisoireilta", sillä "urospeipot voivat nyppiä naarasta selästä jos tämä tuntuu haluttomalta".

Papukaijoille on omistettu kokonainen oma jakso. Opastusta annetaan aina kynsien leikkuusta nokan lyhentämiseen. Vieraiden mukana studiossa ovat myös papukaijat Jaakko, Ari, Asta ja monta muuta.

Eläinlääkäri Karppinen kertoo, että papukaija voi kiintyä omistajaansa suuresti. Luonnossa papukaijat elävät pareittain ja ovat saman kumppanin kanssa koko elämänsä. Vankeudessa yksinäinen papukaija leimautuu yleensä vahvasti tiettyyn ihmisen vaatien tältä paljon huomiota ja ollen helposti mustasukkainen.

Teksti: Heidi Sommar

  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto