Hyppää pääsisältöön

Paavo Väyrynen tipahti eduskunnasta

Vuoden 2011 eduskuntavaalien yksi yllätys oli kansanedustaja Paavo Väyrysen tipahtaminen eduskunnasta. Väyrynen hävisi eduskuntavaalit ensimmäisen kerran 40 vuoteen ja jäi valitsematta.

Vielä vuoden 2007 eduskuntavaaleissa Väyrynen sai Lapin vaalipiirissä lähes 11 000 ääntä.

Väyrysen ehdokkuus Uudenmaan vaalipiirissä ei kuitenkaan tuottanut toivottua tulosta, vaikka ääniä tuli lähes 3000.

Paavo Väyrynen itse sanoo, että hän uhrautui puolueensa hyväksi. – Kun puoluejohto pyysi, lähdin ehdokkaaksi Uudellamaalla. Jos olisin ollut ehdolla Lapissa, olisin mennyt kirkkaasti läpi.

Väyrynen nousi eduskuntaan vuonna 1970 vain 23-vuotiaana. Hän on toiminut myös europarlamentissa ja on Suomen pitkäaikaisempia ministereitä. Vuoden 1988 vaaleissa hän oli keskustan presidenttiehdokas.

Muita vuoden 2011 nimekkäitä putoajia olivat mm. kokoomuksen viestintäministeri Suvi Lindén ja vaalirahakohussa julkisuutta saanut kansanedustaja Marja Tiura.

Teksti: Reijo Perälä

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – näin diplomaatit itse kertovat vaiheistaan

  Brotherus ja Edelstam auttoivat tuhansia pakolaisia Chilestä

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto