Hyppää pääsisältöön

Uusien kasvojen eduskunta

Vuoden 2011 vaaleissa eduskuntaan nousi peräti kymmenen alle 30-vuotiasta nuorta. Määrä on huomattavasti enemmän kuin edellisissä vaaleissa 2007, jolloin nuoria nousi parlamenttiin vain kaksi.

Nuorin kansanedustaja on 25-vuotias teollisuusvalvoja Olli Immonen Oulusta.

Perussuomalaisten ehdokkaana eduskuntaan valittu Olli Immonen kävi vaalikampanjaansa erityisesti Facebookissa, jossa hänet tunnetaan mm. äärikansallisen Suomen Sisun yhtenä äänitorvena.

Vantaalainen Antti Lindtman, 28, on demari ja kaupunginvaltuuston puheenjohtaja. Rovaniemen valtuuston puheenjohtajana ja kokoomuksen leivissä poliittista kokemusta on hankkinut 26-vuotias Heikki Autto.

Vuoden 2011 vaaleissa eduskuntaan valittiin 111 miestä ja 86 naista. Naisia parlamentissa on enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

Eduskunnan ikänestoreita ovat 70-vuotiaat SDP:n Rakel Hiltunen, kokoomuksen Pertti Salolainen ja perussuomalaisten Kauko Tuupainen.

Teksti: Reijo Perälä

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – näin diplomaatit itse kertovat vaiheistaan

  Brotherus ja Edelstam auttoivat tuhansia pakolaisia Chilestä

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto