Hyppää pääsisältöön

RAY:lle viskiosaamista?

Pyysin vuosi sitten Raha-automaattiyhdistykseltä (RAY) tietoja sen toimihenkilöiden matkoista ja edustustilojen varauksista. Halusin nähdä edustusvalvojien ajopäiväkirjat ja hallituksen kokouspöytäkirjoja. Vastaavanlaisia tietojahan on tarjolla rutiininomaisesti kun kyseessä ovat julkisia varoja käyttävät ja julkista tehtävää hoitavat organisaatiot – sellaiset kuten Kela, Suomen Pankki, Ympäristökeskus tai vaikkapa Valtiokonttori. Ei onnistu, vastasi avoimuuden keskeiseksi periaatteekseen ilmoittava RAY. Laki ei meitä tuollaiseen velvoita!

Tämänkertaisen MOT -ohjelman tehtyäni ymmärrän hyvin syyt. Olisihan todella noloa paljastaa miten tuulipukukansan kolikoilla lihotettu organisaatio golfaa, reissaa, edustaa, kestitsee virkamiehiä Lapin kelolinnassa ja istuttaa poliisijohtoa Riverdance -aitiossaan sekä maksaa poliittiselle puolueelle seminaarimaksuja ”ulkopuolisen koulutuksen” nimellä. Raha ei riitä kaikkeen. Joskus on sanottava: ei. Niinpä RAY työntää luun kurkkuun Veikko ja Lahja Hurstin Laupeudentyö ry:lle kun se uskalsi pyytää 100 000 euron avustusta leipäjonojen lyhentämiseen.

Sosiaali- ja terveysministeriön matkalaskut ovat julkisia asiakirjoja. Niistä selviää, missä ja kuinka valvojat ja valvottavat ovat käyneet hyödyllisiä ja luottamuksellisia keskusteluja.

Eräästäkin esimerkistä STM:n kansliapäällikkö oli aluksi enemmän kuin hämmästynyt. Miksi RAY:n avustustoimintaa valvova virkamies matkustaa tutustumaan skotlantilaiseen viskitehtaaseen? Viimesyksyinen viiden päivän matka oli osa kiertuetta otsikolla ”Tutustuminen Skotlannin yhteiskunnallisten yritysten sektoriin”.

Kuinka tällainen edistää RAY:n avustustoimintaa, kansliapäällikkö Kari Välimäki?
– Siis meidän virkamies, ihmettelee Välimäki. Tarkistamme kiertueohjelman, joka on matkalaskun liitteenä. Klo 14 Atlantis Leisure ja MICT, klo 16.30 kulttuurivierailu Oban Distillery -viskitehtaaseen, klo 18 matka hotelliin…
Kansliapäällikkö miettii hetken. Hyvä esimies puolustaa aina alaistaan:
– Selvästi työajan jälkeen!

Uskottava se on, ja ainakin tässä tulivat rajat selviksi. Viskiosaaminen ei kuulu RAY:n ydintoimintoihin – sitä opiskellaan vasta vapaa-aikana.

Toimittaja Ari Korvola
Kommentit