Hyppää pääsisältöön

Yrittäjät torjuivat lamaa Lapissa 1991

Syyskuussa 1991 elettiin 90-luvun suuren laman toista vuotta. Kehitysaluerahasto kutsui liki 200 yrittäjää ja kansanedustajaa "henkiinjäämisseminaariin" lappilaisen rakovalkean ääreen.

Seminaari järjestettiin Keran 20-vuotisjuhlan merkeissä. Muutamaa päivää ennen tapahtumaa Säästöpankkien Keskus-Osake-Pankki oli romahtanut. Devalvaatiota odoteltiin, ja monet jopa toivoivat sitä.

Ennen armotonta luentokuuria rentouduttiin luontopolulla suopunginheiton ja muiden tehtävien parissa. Osanottajat oli merkitty hyvin erottuvilla punaisilla pipoilla.

Seminaariteltassa kuunneltiin tämän jälkeen mm. toimitusjohtaja Kirsti Paakkasen ja valtiovarainministeri Iiro Viinasen oppeja. Viinasen viesti oli karu: "En lupaa kenellekään kainalosauvoja."

Viimein oli vapaaohjelman vuoro. Nuotiotulien loimussa analysoitiin taloudellista tilannetta, syötiin lohisoppaa ja poroa, nautittiin lapinryyppyjä kuksasta ja lauleltiin yhteislauluja. Osa naisosanottajista koki illan turhankin kosteaksi, eivätkä he viitanneet säätilaan.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit