Hyppää pääsisältöön

Populistien Eurooppa

Populististen puolueiden radikaalit poliittiset ohjelmat syövät kannatusta perinteisiltä valtapuolueilta. Sanelevatko populistit Euroopan poliittista ilmapiiriä?

Tietolaatikko

Ohjelma tekstitetty suomeksi
Osia ohjelmasta on jouduttu leikkaamaan pois tekijänoikeudellisista syistä

Euroopan poliittinen ilmapiiri on muuttunut radikaalisti. Ääriliikkeet vahvistavat asemaansa ja kansan jakautuminen eri luokkiin vain kiihtyy.

Suurin kysymys lienee maahanmuutto, jota käytetään poliittisena aseena. Ulkolinjan Populistien Eurooppa kuvaa eritoten Hollannissa, Unkarissa ja Tanskassa kärjistynyttä maahanmuuttovastaisuutta.

Hollantilaisen Geert Wildersin vapauspuolue keräsi lähes 1,5 miljoonaa ääntä Islamin-vastaisella kampanjallaan. He vaativat kaikkien islamilaisten koulujen sulkemistan, koska pitävät niitä fasistisina laitoksina.

"Sosialistit pitävät takaperoista ja väkivaltaista islamilaista kulttuuria tasaveroisena oman länsimaalaisen kulttuurimme kanssa, joka on vapauden, demokratian ja ihmisoikeuksien kulttuuri" julistaa Geert Wilders.

Unkarissa Jobbik-puolue vaatii kaikkia unkarilaisia saman lipun alle asuinpaikasta riippumatta. Heidän tukenaan toimii myös puolisotilaallinen liike ja kodinturvajoukkoja, jotka kulkevat laillisuuden rajalla.

Tanskassa vuoden 2007 parlamenttivaalit voitti Tanskan vapauspuolue lähes puolella miljoonalla äänellä. Tätä nykyä Tanskassa on lähes Euroopan tiukin ulkomaalaislaki. Oleskeluluvan saamiseksi vaaditaan äärimmäisen vaikea testi, jota ei läpäissyt edes kaksi kolmasosaa kansanpuolueen jäsenistä eikä kolme parlamentin edustajaa.

Teksti: Heidi Tetri

 • Leijonakuningas Jukka Jalonen

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen haastatteluissa.

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalosella on taito saada pelaaja loistamaan ja joukkue kukoistamaan. Saavutusten listalla on muun muassa Suomen mestaruus, olympiapronssi ja MM-kulta. Sietäminen ja intohimo, siinä kaksi asiaa, jotka mestarivalmentaja nimeää menestyksen avaimiksi.

 • "Ilman unelmia ei voi elää tulevaisuuteen" – Chilen pakolaiset muistelevat vallankaappauksen kauhuja ja suomalaista solidaarisuutta

  Vuoden 1973 vallankaappaus sai suomalaiset aktivoitumaan.

  11. syyskuuta vuonna 1973 kenraali Pinochetin sotilaat aloittivat vallankaappauksen ja ryhtyivät tuhoamaan Chilen demokraattista järjestelmää. Stadionit muutettiin keskitysleireiksi, ihmisiä vangittiin, kidutettiin ja surmattiin. Elävän arkiston koostamassa artikkelissa entiset pakolaiset kertovat kokemuksiaan vankileireistä, kotiinpaluusta ja suomalaisesta solidaarisuudesta.

 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto