Hyppää pääsisältöön

Kekkonen tutustuu kansalaisten asuinoloihin

Tasavallan presidentti Urho Kekkonen vierailee Parviaisilla, Ruokosilla ja Nuutisilla kesällä 1975. Hän keskustelee perheiden kanssa asumisen ongelmista sekä antaa lopuksi asuntopoliittisen haastattelun.

Parviaisten kolmen hengen perhe asuu 32 neliön kerrostaloasunnossa. Presidentti Kekkonen tiedustelee, miten asuminen yksiössä luonnistuu vajaa vuoden ikäisen lapsen kanssa.

Perhe kertoo vuokra-asuntojen saamisen olevan todella hankalaa, joten siksi he asuvat omistusasunnossa. Asunnon saamisen lisäksi ongelmia tuotti lainan saaminen pankista.

Kekkonen vierailee seuraavaksi Ruokosilla, jotka asuvat kolmiossa vuokralla. Kuusihenkinen perhe on muuttanut Janakkalasta työn perässä Helsinkiin. Isän palkkatuloilla ei ole varaa ostaa omistusasuntoa, joten perheen pitää ainakin vielä jonkin aikaa asua vuokralla.

Lopuksi presidentti käy katsomassa eläkkeellä olevan Äyräväisten pariskunnan omakotitaloa. Yläkerrassa alivuokralaisena asuu Nuutisten perhe, joka odottaa esikoistaan. Asuminen kahden perheen talossa on sujunut tähän asti hyvin, mutta vauvan vuoksi Nuutiset ovat etsineet uutta asuntoa jo pitkään.

Tällä hetkellä omakotitalon yläkerrassa on kesällä aivan liian kuuma ja talvella kylmä, eikä silloin ole lainkaan pyykinpesumahdollisuutta.

"Ahdastahan se tahtoo olla. Ja perheenlisäystä on odotettavissa", toteaa presidentti Kekkonen Nuutisten asunnosta. Ohjelman lopuksi hän antaa vielä asuntopoliittisen haastattelun.

Teksti: Heidi Tetri

Kommentit