Hyppää pääsisältöön

Marko Kilpi: Elävien kirjoihin

Perheväkivalta ja yhä monimutkaisempi huumerikollisuus ovat tämän poliisiromaanin keskeisiä teemoja. Lisäksi Marko Kilpi kuvaa rikollisuuden harmaata vyöhykettä, sitä mikä on laillista ja mikä rikollista.

Tietolaatikko

Marko Kilpi (s. 1969)

Jäätyneitä ruusuja (2008)
Kadotetut (2009)
Elävien kirjoihin (2011)

Päähenkilöinä ovat vankilasta vapautunut huumekuningatar Pike, hänen kumppaninsa Lalli, Limppu ja Tärpätti. Heidän huumesotkujaan selvittävät vanhempi konstaapeli Olli Repo ja kokenut huumetutkija Elias Kaski.

Erityisen taitavasti Kilpi kirjoittaa siitä, kuinka vankilasta pienen lapsensa kanssa vapautunut Pike yrittää sopeutua siviilielämään. Perusasiat, kuten kaupassakäynti ja laskujen maksaminen, ovat hänelle vaikeita. Pike ihmettelee myös kuinka tavallisessa naapurustossa uskoon tullut mies hakkaa vaimoaan eikä kukaan ole huomaavinaan.

Itsekin poliisina toimiva Marko Kilpi kuvaa hyvin tarkkaan ja todenmukaisesti rikollisten arkea ja poliisin työtä. Kun Olli Repo elvyttää huumeisiin kuollutta naista, hän yrittää olla huomaamatta tämän oksennuksen makua suussaan. Tällaista arkirealistista kuvausta ei löydy oikeastaan kuin toiselta rikoskirjailijapoliisilta Matti Yrjänä Joensuulta.

Elävien kirjoissa on Marko Kilven kolmas romaani. Edellisessä hän kirjoitti nuorten pahoinvoinnista, nyt hän kantaa huolta perheväkivallasta. Lievästä pateettisuudesta huolimatta nämä Kilven pohdinnat saattavat muodostua hänelle hyväksi tavaramerkiksi.

Teksti: Nadja Nowak ja Seppo Puttonen

  • Haapa klapisee ja sumu pitää ääntä Tiina Harpfin lastenkuunnelmissa

    Tiina Harpf jätti puumerkkinsä Lasten Radion seikkailuihin

    Mustan myllyn mestari ja Velhojuuri ovat esimerkkejä Yle Areenassa olevista lastentuotannoista, jotka Tiina Harpf ohjasi Yleisradiolle 1980-luvulla. Harpfin kuunnelmat klapisevat, helisevät, ja joskus niissä soi aimo annos hiljaisuutta. Juonenkäänteistä löytyy mustaa magiaa ja noitavainoja sekä seikkailunriemua. Päähenkilöitä johdattaa usein uteliaisuus.

  • Reino Paasilinna – kiisteltyjen ohjelmien toimittajasta Ylen kiistellyksi pääjohtajaksi

    Toimittaja Reino Paasilinnasta Ylen toimitusjohtajaksi.

    Reino Paasilinna (s. 1939) oli Yleisradion toimittaja ja myöhemmin myös pääjohtaja, jonka toimittamat ohjelmat synnyttivät keskustelua ja lehtiotsikoita. Ohjelmat olivat usein myös sellaisia, jotka eivät miellyttäneet Yleisradion johtoa. Artikkeliin on koottu joitakin esimerkkejä Reino Paasilinnan toimittamista ohjelmista.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto