Hyppää pääsisältöön

Marko Kilpi: Elävien kirjoihin

Perheväkivalta ja yhä monimutkaisempi huumerikollisuus ovat tämän poliisiromaanin keskeisiä teemoja. Lisäksi Marko Kilpi kuvaa rikollisuuden harmaata vyöhykettä, sitä mikä on laillista ja mikä rikollista.

Tietolaatikko

Marko Kilpi (s. 1969)

Jäätyneitä ruusuja (2008)
Kadotetut (2009)
Elävien kirjoihin (2011)

Päähenkilöinä ovat vankilasta vapautunut huumekuningatar Pike, hänen kumppaninsa Lalli, Limppu ja Tärpätti. Heidän huumesotkujaan selvittävät vanhempi konstaapeli Olli Repo ja kokenut huumetutkija Elias Kaski.

Erityisen taitavasti Kilpi kirjoittaa siitä, kuinka vankilasta pienen lapsensa kanssa vapautunut Pike yrittää sopeutua siviilielämään. Perusasiat, kuten kaupassakäynti ja laskujen maksaminen, ovat hänelle vaikeita. Pike ihmettelee myös kuinka tavallisessa naapurustossa uskoon tullut mies hakkaa vaimoaan eikä kukaan ole huomaavinaan.

Itsekin poliisina toimiva Marko Kilpi kuvaa hyvin tarkkaan ja todenmukaisesti rikollisten arkea ja poliisin työtä. Kun Olli Repo elvyttää huumeisiin kuollutta naista, hän yrittää olla huomaamatta tämän oksennuksen makua suussaan. Tällaista arkirealistista kuvausta ei löydy oikeastaan kuin toiselta rikoskirjailijapoliisilta Matti Yrjänä Joensuulta.

Elävien kirjoissa on Marko Kilven kolmas romaani. Edellisessä hän kirjoitti nuorten pahoinvoinnista, nyt hän kantaa huolta perheväkivallasta. Lievästä pateettisuudesta huolimatta nämä Kilven pohdinnat saattavat muodostua hänelle hyväksi tavaramerkiksi.

Teksti: Nadja Nowak ja Seppo Puttonen

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • Muotihuumeita, matematiikan vaikeutta ja Tallinnan yöelämän saatananpalvojia – Nuorten uutisissa kaikki aiheet olivat "in"

  Nuorten uutisia esitettiin televisiossa vuosina 1993–1997

  Vuosina 1993–1997 televisiossa esitetty nuorten uutis- ja ajankohtaisohjelma N.Y.T. NYT – Nuorten uutiset toi tv-vastaanottimiin nuorten ilmiöitä laidasta laitaan sekä käsitteli niitä omalla suorasukaisella tyylillään. Ohjelman ankkureina toimivat toimittajat Heli Koskela ja Jani Juntunen.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto