Hyppää pääsisältöön

Marko Kilpi: Elävien kirjoihin

Perheväkivalta ja yhä monimutkaisempi huumerikollisuus ovat tämän poliisiromaanin keskeisiä teemoja. Lisäksi Marko Kilpi kuvaa rikollisuuden harmaata vyöhykettä, sitä mikä on laillista ja mikä rikollista.

Tietolaatikko

Marko Kilpi (s. 1969)

Jäätyneitä ruusuja (2008)
Kadotetut (2009)
Elävien kirjoihin (2011)

Päähenkilöinä ovat vankilasta vapautunut huumekuningatar Pike, hänen kumppaninsa Lalli, Limppu ja Tärpätti. Heidän huumesotkujaan selvittävät vanhempi konstaapeli Olli Repo ja kokenut huumetutkija Elias Kaski.

Erityisen taitavasti Kilpi kirjoittaa siitä, kuinka vankilasta pienen lapsensa kanssa vapautunut Pike yrittää sopeutua siviilielämään. Perusasiat, kuten kaupassakäynti ja laskujen maksaminen, ovat hänelle vaikeita. Pike ihmettelee myös kuinka tavallisessa naapurustossa uskoon tullut mies hakkaa vaimoaan eikä kukaan ole huomaavinaan.

Itsekin poliisina toimiva Marko Kilpi kuvaa hyvin tarkkaan ja todenmukaisesti rikollisten arkea ja poliisin työtä. Kun Olli Repo elvyttää huumeisiin kuollutta naista, hän yrittää olla huomaamatta tämän oksennuksen makua suussaan. Tällaista arkirealistista kuvausta ei löydy oikeastaan kuin toiselta rikoskirjailijapoliisilta Matti Yrjänä Joensuulta.

Elävien kirjoissa on Marko Kilven kolmas romaani. Edellisessä hän kirjoitti nuorten pahoinvoinnista, nyt hän kantaa huolta perheväkivallasta. Lievästä pateettisuudesta huolimatta nämä Kilven pohdinnat saattavat muodostua hänelle hyväksi tavaramerkiksi.

Teksti: Nadja Nowak ja Seppo Puttonen