Hyppää pääsisältöön

Vihaiset linnut lensivät maailman huipulle

Suomalaisen Rovio-yhtiön mobiilipeli Angry Birds nousi talvella 2010 maailman suosituimmaksi kännykkäpeliksi. Mikä oli suosion salaisuus?

Serkukset Niklas ja Mikael Hed innostuivat peleistä jo lapsena. Kymmenvuotiaina lempipuuhaa oli omia pelien ideointi. Vanhemmat toivoivat "lapsellisen puuhastelun" ajan myötä laantuvan, mutta puuhastelusta tulikin ammatti. Peliyhtiö Relude perustettiin vuonna 2003, pari vuotta myöhemmin nimi muuttui Rovio Mobileksi.

Toimitusjohtaja Mikael Hed kertoo Angry Birds -pelin saaneen alkunsa vuonna 2009 pelisuunnittelija Jaakko Iisalon luonnostelemista hahmoista. Kaikki ihastuivat vihaisiin lintuhahmoihin ja peliä ryhdyttiin yhteistuumin kehittämään. Tuolloin Roviolla oli takanaan jo 50 peliä, joten menestys ei tullut ensimmäisellä kerralla.

Peli levisi lopulta maailmalle Applen App Storen kautta ja nousi palvelun ladatuimmaksi kännykkäpeliksi. Peli on saanut paljon näkyvyyttä myös tunnettujen henkilöiden kautta, koukkuun jääneiden joukosta löytyy niin pääministereitä, olympiaurheilijoita kuin laulajiakin. Seuraavaksi äkäiset linnut saapuvat tiekoneisiin ja pelikonsoleihin, yhteistyötä on viritelty myös elokuvayhtiö Foxin kanssa.

Rovion toiminnanjohtaja Niklas Hedin mukaan pelin menestystä on usein vaikea ennakkoon arvioida. Mutta yksi hyvä mittari hänellä on, nimittäin oma äiti. Kun äiti unohtui pelaamaan tunniksi Angry Birdsiä Niklas arveli, että nyt ollaan oikeilla jäljillä. "Jos äiti innostuu pelistä, siinä on pakko olla jotain hienoa".

Mikael Hed kertoi Arto Nybergin haastattelussa, että Angry Birdseistä saattaa joskus vielä syntyä elokuva.

Peter Vesterbacka, jota tituleerataan firmassa Mighty Eagleksi hoitaa Angry Birdsin markkinointia ja liiketoiminnan kehitystä. Päivän kasvo -ohjelmassa Vesterbacka vieraili puhumassa matkapuhelinbisneksestä ja pohti myös Angry Birdsin suosiota. Time-lehti nimesi Vesterbackan yhdeksi maailman vaikutusvaltaisimmaksi ihmiseksi huhtikuussa 2011.

Angry Birds -pelin ensimmäinen Suomen mestaruus ratkottiin maaliskuussa 2011. Helsingissä pidetyn tiukan finaalin voittajaksi selvisi Jonas Koivula.

Mistä on kyse?

Angry Birds -pelissä pelaajan täytyy yrittää saada varastetut munat takaisin possuilta ampumalla lintuja ritsalla kohti possuja ja niiden rakennelmia.

Keskustele