Hyppää pääsisältöön

Hanna-Riikka Kuisma: Sydänvarjo

Miten kaukana korvauksilla elävän Kertun ja keskiluokkaisen Susannan elämät ovat toisistaan ja miten jakautunut Suomi on? Aamun kirja -sarjassa vieraana on kirjailija Hanna-Riikka Kuisma.

Tietolaatikko

Hanna-Riikka Kuisma (s. 1978)

Tuotantoa
Sydänvarjo (2011)
Käärmeenpesä (2007)
Elinkautinen (2005)

Nuori Kerttu tekee töitä kaupan kassana vain sen verran, että pääsee liiton korvauksille. Anton on entinen alkoholisti ja taivaanrannan maalari. Molemmat alkavat varjostaa täydelliseksi uskomaansa ja hyvintoimeentulevaa Susannaa. Tästä varjostamisesta syntyy romaanin jännite, ja samalla sen kautta kuvaus yhteiskunnan eriarvoisuudesta.

Porilainen kirjailija ja kuvataiteilija Hanna-Riikka Kuisma kirjoittaa myös kolmannessa teoksessaan yhteiskunnan sivullisista ja antaa äänen kiusatuille, työttömille ja syrjäytyneille. Hänen Suomessaan rikkaiden mukulat ovat jo alle viiden vanhoina erilaisia kuin syrjäytyneet. Nuo kakarat tuuppaavat köyhän kaverin kumoon heti kun hoitajan silmä välttää ja huonommin puettu saa aina syyt niskoilleen.

Kuisma kuvaa vinon kautta yhteiskunnan kahtiajakautumista ja ihmisiä, jotka eivät elä omaa elämäänsä. Vaikka Kuisma yksinkertaistaakin näkemystään yhteiskunnan henkisestä jakautumisesta, hän saattaa osua oikeampaan kuin kaikenkattava selonteko yhteiskunnan tämänhetkisestä tilasta. Se on romaanin heikkous, mutta myös vahvuus.

Hanna-Riikka Kuisma päättää romaaninsa keskiluokkaisen Susannan kauhukuvaan, jossa kaikki köyhät, mustalaiset, somalit ja ylipäätänsä syrjäytyneet lähtisivät lähiöistä ja valtaisivat meidän talot.

Teksti: Nadja Nowak ja Seppo Puttonen