Hyppää pääsisältöön

Kati Saurula: Koiruohon kaupunki

Jokaisella oli oma tarkasti määritelty paikkansa ja tehtävänsä Neuvostoliitossa. Lisäksi järjestelmälle olivat tyypillisiä jäykät komentosuhteet. Nämä yhdessä vaikuttivat Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuuden syntymiseen. Näin kirjoittaa Kati Saurula esikoisromaanissaan Koiruohon kaupunki.

Tietolaatikko

Kati Saurula (s. 1978)

Koiruohon kaupunki (2011)

Isä Viktor, äiti Jelena ja heidän tyttärensä Nadja lähtivät suuren unelman perässä kolhoosista kaupunkiin ydinvoimalaan töihin. Upouudessa Prypjatin kaupungissa vanhemmat pikakoulutettiin haastaviin tehtäviin.

Pahimpaan ei varauduttu, ja ihmiset tottuivat työpaikkaansa, jossa ei koskaan tapahtunut mitään. Apuna oli vain moneen kertaan korjattu käsikirja, ja ainoat todelliset asiantuntijat olivat hierarkiassa alimpia, joita ei kriisitilanteessa kuunneltu.

32-vuotias Kati Saurula kuvaa mielenkiintoisesti elämää Neuvostoliitossa ja ydinturmaan johtaneita syitä. Hän kirjoittaa ihmisten unelmien ja valtion tavoitteiden välisestä ristiriidasta sekä siitä millaiseen todellisuuteen ne rysähtivät. Saurulan esikoisromaani on onnistunut kokonaisuus. Harmi, että hän on uittanut loppuun vielä trillerimäisen tarinan ydinjätteen salakaupasta.

Teksti: Nadja Nowak ja Seppo Puttonen