Hyppää pääsisältöön

Vanhan omenapuun leikkaus

Vanhan omenapuun leikkaus. Kuva: stock.xchng

Vaikka tontille on tulossa uudisrakennus, omenapuut kannattaa suojata ja säästää. Mikäli puuta ei ole leikattu vuosikausiin, remontointi kannattaa aloittaa varovaisesti. Ensin suunnitellaan, vasta sitten toteutetaan.

 

  • Vanhojen puiden uudistaminen on hyvä jakaa 3 - 5 vuoden ajalle. Puusta voi poistaa oksia vain pienen määrän kerrallaan, ettei leikkaaminen kiihdytä kasvua liikaa. Jos puuta koetetaan nuorentaa äkillisellä leikkauksella, se versoo pahimmassa tapauksessa itsensä hengiltä.
  • Jokainen poistettava oksa harkitaan tarkkaan. Tavoitteena on, että latvukseen saataisiin lisää valoa, jotta sato paranisi. Joskus vanhat puut ovat kasvaneet hyvin korkeiksi, jolloin niistä on hankala poimia satoa.
  • Puista ei kuitenkaan nykyisin suositella poistettavaksi isoja eläviä oksia, mutta kuolleet, lahot ja revenneet oksat poistetaan tietysti. Muista oksista poistetaan ensisijaisesti oksat, jotka kasvavat pystyyn, sisäänpäin tai hankaavat toisiaan.
  • Jos joutuu poistamaan isoja oksia, leikkaus on viisainta tehdä vaiheittain. Ensin sahataan viilto oksan alapuolelle, sitten sahataan oksa poikki hieman kauempaa rungosta. Lopuksi leikataan pois tappi, mutta oksakaulusta - paksunnosta oksan tyvellä - vahingoittamatta.
  • Jos vanhaa puuta on äskettäin leikattu, elinvoimainen puu on saattanut tuottaa runsaasti nuoria versoja. Ohuita, pystykasvuisia vesiversoja harvennetaan, jotta kasvu pysyy tasapainoisena. Jos versot ovat useamman vuoden ikäisiä, ne lyhennetään haarautumiskohdista.
  • Osa vesiversoista kannattaa poistaa ja pari vesiversoa yhtä oksaa kohti ”kannusleikata”. Siinä ensimmäisenä keväänä katkaistaan verso 3.- 4. silmun yläpuolta, jolloin silmuista kaksi ylintä kasvaa kesällä versoiksi. Seuraavana keväänä poistetaan versoista ylempi ja alempaa typistetään 3. – 4. silmun yläpuolelta. Kolmantena vuonna tehdään samalla tavalla.
  • Ohuet oksat napsahtelevat helposti poikki pienillä oksasaksilla ”sekatööreillä”. Terävillä, puhtailla työvälineillä tulee siistit leikkuupinnat, eikä leikkausjälkiä tarvitse mitenkään suojata. Isot oksat saa parhaiten poistettua sahalla. Korkealta puun latvuksesta sahaaminen käy päinsä varrellisella sahalla tai saksilla.
  • Omenapuun leikkauksen tavoitteena on kasvattaa tasapainoinen puu, joka tuottaa runsaasti satoa ja jaksaa kantaa sadon painon. Säännöllisellä leikkauksella kasvu ja sato pysyvät tasaisena. Omenapuut leikataan kevättalvella ennen uuden kasvun alkua tai kesällä, jolloin työtä kuitenkin hieman hidastaa lehdistö.