Hyppää pääsisältöön

Hampaat aseina ja muita sotakuvauksia vuodelta 1941

Kesän ja syksyn 1941 rintamareportaasit kertoivat mm. vihollislinjojen taakse eksyneestä partiosta, motin pehmityksestä ja sisukkaasta suomalaisvangista, joka puri vihollista nenään.

Kokoelman ensimmäisessä leikkeessä ovat äänessä kaukopartiomiehet, joiden tehtäviin kuului mm. Karjalan radan katkaisu. Kersantti Pikkanen kertoilee venäläisen auton kaappausyrityksestä. Partioretken menetykset koskivat lähinnä kenkiä ja saappaita.

Viki Raaska selostaa elokuussa 1941 motin pehmitystä tarkemmin nimeämättömässä paikassa. Antautumiskehotukset eivät ole tepsineet. Niinpä "suomalainen mies iskee nyt sellaisilla aseilla, että vihollisen on pakko antautua".

Tauno Majuri haastattelee Pohjois-Karjalassa kolmea kaukopartiomiestä. Kolmikko joutui taistelussa erilleen muusta ryhmästä ja harhaili kaksi viikkoa vihollisen alueella.

M. Mustosen jututtama korpraali Lehmikangas kertoo vangitsemisestaan ja vapautumisestaan. Värikkääseen tarinaan mahtuu painiottelua ja pakoyrityksiä hammaskalustoa hyväksi käyttäen. Selostajan mukaan ero suomalaisen ja neuvostosotilaan välillä on se, että "vangiksi jouduttuaan ryssä käyttäytyy kuin lauhkea lammas, kun taas suomalainen taistelee kuin leijona".

Veikko Itkosen marraskuisessa reportaasissa kuullaan kertomuksia oman tukikohdan takaisinvaltauksesta. Touhu oli veristä: kukkulaa kiertävä ampumahautaketju oli tupaten täynnä vihollisen ruumiita.

Kommentit
 • Möttönen ja Vehtaaja ratkovat Tehtäviä isolla T:llä

  Raija Orasen lastenkuunnelmasarja nyt pysyvästi Areenassa.

  Raija Oranen on urallaan kirjoittanut niin romaaneja, lastenkirjoja, novelleja kuin elokuva- ja televisokäsikirjoituksia. Hänen esikoislastenkirjansa Möttönen ja vehtaaja ilmestyi vuonna 1979 ja siitä tehtiin samaisena vuonna Ylelle radiokuunnelma. Lukijoina toimivat Jyrki Kovaleff, Aune Lind, Seppo Kolehmainen sekä Lea Pennanen-Mattila.

 • Pullantuoksuinen Hannes vaiko bensankatkuinen Sulo? Testaa, kuka tv-sarjojemme isähahmoista olet!

  Elävän arkiston leikkimielinen isyystesti.

  Oletko isänä Kotikadun Hannes vaiko Rintamäkeläisten Antti? Tai vaikkapa Kyllä isä osaa -sarjan isä? Se selviää tekemällä Elävän arkiston leikkimielisen isyystestin: valitse vastauksista vaihtoehto, joka kuvaa itseäsi parhaiten. Halutessasi voit toki myös selvittää, ketä suomalaista draamaisää oma isäsi muistuttaa. Onnea matkaan!

 • Venäläisen kirjanpitäjän traaginen kuolema käynnisti pitkän ketjun – Likaisen rahan liikkeitä etsitään eurooppalaisista pankeista

  Rahanpesuepäilyjä myös Suomessa toimivissa pankeissa.

  Eurooppalaiset pankit ovat joutuneet viime vuosina useiden rahanpesuepäilyjen kohteeksi. Viimeksi esillä on ollut Danske Bankin sekä Nordean epäillyt yhteydet rikollisen venäläisen rahan pesuoperaatioihin. Yksi epäilty rikollisen rahan lähde liittyy Sergei Magnitskin traagiseen tapaukseen. Ulkolinja kertoi tutkintavankeudessa epäselvissä oloissa kuolleen moskovalaisen kirjanpitäjän kohtalosta ohjelmassa Kuollut mies tuomiolla vuonna 2013.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto