Hyppää pääsisältöön

Hampaat aseina ja muita sotakuvauksia vuodelta 1941

Kesän ja syksyn 1941 rintamareportaasit kertoivat mm. vihollislinjojen taakse eksyneestä partiosta, motin pehmityksestä ja sisukkaasta suomalaisvangista, joka puri vihollista nenään.

Kokoelman ensimmäisessä leikkeessä ovat äänessä kaukopartiomiehet, joiden tehtäviin kuului mm. Karjalan radan katkaisu. Kersantti Pikkanen kertoilee venäläisen auton kaappausyrityksestä. Partioretken menetykset koskivat lähinnä kenkiä ja saappaita.

Viki Raaska selostaa elokuussa 1941 motin pehmitystä tarkemmin nimeämättömässä paikassa. Antautumiskehotukset eivät ole tepsineet. Niinpä "suomalainen mies iskee nyt sellaisilla aseilla, että vihollisen on pakko antautua".

Tauno Majuri haastattelee Pohjois-Karjalassa kolmea kaukopartiomiestä. Kolmikko joutui taistelussa erilleen muusta ryhmästä ja harhaili kaksi viikkoa vihollisen alueella.

M. Mustosen jututtama korpraali Lehmikangas kertoo vangitsemisestaan ja vapautumisestaan. Värikkääseen tarinaan mahtuu painiottelua ja pakoyrityksiä hammaskalustoa hyväksi käyttäen. Selostajan mukaan ero suomalaisen ja neuvostosotilaan välillä on se, että "vangiksi jouduttuaan ryssä käyttäytyy kuin lauhkea lammas, kun taas suomalainen taistelee kuin leijona".

Veikko Itkosen marraskuisessa reportaasissa kuullaan kertomuksia oman tukikohdan takaisinvaltauksesta. Touhu oli veristä: kukkulaa kiertävä ampumahautaketju oli tupaten täynnä vihollisen ruumiita.

  • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

    Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

    Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

  • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

    Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

    Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto