Hyppää pääsisältöön

Markus Kajo Euroopan unionin sydämessä

Markus Kajo ja Hannu Lumivuori suuntaavat matkansa tällä kertaa Belgian Brysseliin, EU:n päätöksenteon ytimeen. Luulot pois on viihteellinen matkailuohjelma.

Leikkeessä miehet pohtivat, mitä vaikutuksia EU:n liittymisellä on Suomelle. Laskevatko hinnat ja helpottuuko liikkuminen Euroopan alueella huomattavasti todellisuudessa? "Mahtaako se mahdollinen hyöty tulla suoraan kuluttajan taskuun, vai jääkö taas niin kuin pösöille tai väliportaisiin niin kuin tähänkin saakka?" pohtii Lumivuori.

Markus Kajo ihmettelee, mistä kaikki neekerikauppiaat saavat sen rihkamansa, kun melkein joka Euroopan maassa aina tulee yönmustia miehiä kauppaamaan viidenkympin rantarolexia. " Ei ole muuta selitystä, kuin se, että jossain Euroopan kolkalla on semmoinen salainen neekerten rihkamatukku" on Kajon pohdinnan tulos.

Leikkeen lopuksi Hannu Lumivuori selventää kaavioiden avulla, miten Europarlamentissa päätöksenteko toimii.

Luulot pois on matkailuohjelma, jossa Kajo ja Lumivuori käsittelevät viihteellisesti eri Euroopan maiden tapoja ja kulttuuria. Ohjelman tarkoituksena oli käsitellä tai jopa hälventää niihin liittyviä ennakkoluuloja. Ohjelma on kuvattu ennen Suomen liittymistä Euroopan unioniin.

Teksti: Heidi Tetri

Kommentit
 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto