Hyppää pääsisältöön

Prinssi William teki keskiluokkaisesta Katesta prinsessan

Prinssi William ja Kate Middleton saivat toisensa 29. huhtikuuta 2011. Morsian oli Britannian historiassa yli 350 vuoteen ensimmäinen tavallisen perheen tytär, joka avioitui lähellä kruununperimystä olevan kuninkaallisen kanssa.

Kateksi kutsuttu Catherine Elizabeth Middleton sai avioliiton myötä arvonimen Cambridgen herttuatar. Lisäksi Catherinesta tuli miehensä mukaan prinsessa William Wales.

Catherine asteli Westminster Abbeyn vihkikirkkoon isänsä käsipuolessa. Morsiuspuvun sanottiin olevan kuin Monacon ruhtinatar Gracella aikoinaan. Catherinen puvun materiaalit olivat kotimaisia ja sen oli suunnitellut Alexander McQueenin muotitalon pääsuunnittelija Sarah Burton. Morsiamen kutreja koristi kuningatar Elisabetin 18-vuotislahjaksi saama tiara.

Prinssi Williamin bestmanina toimi veli prinssi Harry, ja kaasona oli morsiamen sisko Pippa. Häitä oli juhlimassa liki 2 000 vierasta, mukana Euroopan kuninkaallisten kerma. Kuninkaalliset häät nostattivat juhlatunnelmaa ympäri maailmaa. Suomessakin vietettiin hääjuhlallisuuksia kotikatsomoissa ja esimerkiksi Turussa englanninkielisessä leikkikoulussa.

Kuninkaalliseen hääseremoniaan toi pientä jännitystä tiukan sormuksen pujottaminen morsiamen nimettömään. Vihkisormus on valmistettu harvinaisesta Walesin kullasta. Britannian kuninkaallisen perheen vihkisormukset on valmistettu jo suljetun pohjoiswalesilaisen Clogau St. Davidin kaivoksen kullasta 1920-luvulta lähtien. Prinssi William kihlasi Katensa äitinsä Dianan sinisafiirisormuksella.

Hääseremonian jälkeen morsiuspari matkasi Buckinghamin palatsiin hevosvaunuilla. Palatsin parvekkeella nähtiin odotettu hääsuudelma jopa kahteen kertaan moiskautettuna. Parveketervehdysten jälkeen vihkipari lähti kohti Clarence Housea avoautolla. Häämatka oli edessä vasta myöhemmin.