Hyppää pääsisältöön

Soulset oli soulin sanansaattaja Suomessa

Soulset oli Suomen ensimmäinen nimenomaisesti soulmusiikille omistautunut bändi. Jazzareista ja poppareista kokoonpantu yhtye voitti tanakalla menollaan myös kultamitalin Bulgariassa.

Soulset perustettiin keväällä 1968. Sen alkuperäisessä kokoonpanossa soittivat Seppo "Paroni" Paakkunainen ja Juhani Aaltonen (saksofonit), Pekka Laitinen (koskettimet),Edward Vesala (rummut), Ilpo Saastamoinen (kitara) ja Matti Bergström (basso). Bergströmin tilalle astui pian Heikki Virtanen ja hänen jälkeensä Jori Auvinen.

Bändin erityisenä vetonaulana oli Tukholmasta löydetty sudanilaislaulaja Al Sharp. Kun hänen kiinnityksensä tuli julki, nuortenlehti Stump otsikoi: "Paroni värittää Suomen showkesää mustalla neekerillä." Tummahipiäiset artistit eivät olleet maassa jokapäiväinen näky.

Sofiassa järjestetyssä Maailman nuorison ja ylioppilaiden festivaalissa Soulset esiintyi Anki Lindquistin kanssa. Orkesteri osallistui myös festivaalin popyhtyekisaan, jossa voitti kultaa.

Soulset levytti vain muutaman singlen sekä joukon kappaleita yhteisalbumille Vesalan oman bändin kanssa. Levyillä laulajana oli Harri Saksala, joka oli kiinnitetty ryhmään Sharpin palattua Ruotsiin.

Soulsetin vähäisiin levytyksiin mahtui soulin ohella myös jazzia sekä käännösversioita päivän pophiteistä. Niinpä Finnvox-studiossa 9.1.1969 tehty radionauhoitus tarjoaa arvokasta lisämateriaalia yhtyeen musiikista kiinnostuneille.

Omien julkaisujensa ohella yhtye säesti levytyksissä eri artisteja, mm. Ringa & Kaksoset -trioa, M. A. Nummista, Sirkka Keiskiä ja Anssi Saviojaa eli Frederikiä. Soulset oli mukana myös Pekka Strengin kuunnelmassa Kreivi von Krolockin hymyn variaatiot (leike 5).

Soulsetin hajottua Harri Saksala ja Edward Vesala jatkoivat yhdessä Apollo-yhtyeessä.

Tietolaatikko

Memphis Soul Song. Säv. Seppo Paakkunainen.
Kerrimur. Säv. Seppo Paakkunainen & Juhani Aaltonen.
She´s Looking Good. Säv. ja san. Roger Collins.

Kommentit