Hyppää pääsisältöön

Abortti

Naisen elämää, osa 8

Suomessa tehdään vuosittain noin 10 000 raskaudenkeskeytystä. Määrä on pysynyt suhteellisen tasaisena viimeiset 15 vuotta.

Nainen on oikeutettu aborttiin eri syistä. Jos hän on alle 17- tai yli 40-vuotias, on synnyttänyt neljä lasta, sikiöllä on mahdollinen tai todettu sikiövaurio tai jos raskauden on todettu aiheuttavan vaaraa naisen hengelle tai terveydelle, nainen on oikeutettu raskaudenkeskeytykseen. Raskaana oleva on oikeutettu aborttiin myös erilaisten sosiaalisten syiden perusteella. Vuonna 2009 yli 90 prosenttia raskaudenkeskeytyksistä tehtiin sosiaalisiin syihin vedoten.

Abortti ja siitä selviytyminen -teoksen kirjoittanut psykologi Viveka Kauranen kertoo, että aborttikokemuksesta ei ole tapana puhua, vaan abortti on yhteiskunnassamme yhä tabu. Abortin läpikäyminen herättää kuitenkin monenlaisia tunteita, ja eri ihmiset käsittelevät asiaa eri tavoin. Mitä asioita olisi psykologin mielestä tärkeää punnita ennen lopullista päätöstä?

YLE Akuutti– Vaikka aikaa olisi vähän, keskeistä on pyrkiä rauhoittumaan asian äärelle ja pyrkiä tekemään tilaa kaikille niille ajatuksille ja tunteille, mitä mielessä pyörii. Niitä voi selventää puhumalla asiasta läheistensä kanssa tai kirjoittamalla niitä vaikka paperille, jotta voi tarkastella asian hyviä ja huonoja puolia, Kauranen mainitsee.

Tärkeintä hänen mukaansa on, että päätyy ratkaisuun - oli se mikä tahansa - niin, että kokee päätöksen omakseen.

– Se, että ratkaisee tilanteen oman tahtonsa vastaisesti, voi olla selkeä riski psyykkiselle selviytymiselle, rovaniemeläinen psykologi korostaa.

Kolme vaihtoehtoa

Kun nainen on epätoivotusti raskaana, valittavissa olevia vaihtoehtoja on kolme: Jatkaa raskautta ja ottaa lapsi vastaan, antaa lapsi adoptoitavaksi tai keskeyttää raskaus.

YLE Akuutti– Kun raskaudenkeskeytystä tarkastelee prosessina, se alkaa siitä, kun nainen toteaa olevansa ei-toivotusti raskaana. Seuraavaksi on harkintavaihe, jolloin pohditaan, mihin ratkaisuun päädytään sen ei-toivotun raskauden kriisin kanssa. Jos päädytään keskeytykseen, vuorossa on itse toimenpiteen läpivieminen ja sen jälkeen aika abortin jälkeen, Kauranen kertoo.

Hänen mukaansa ei ole olemassa yhtä kaavaa, miten kuuluu tai pitää kokea, kun abortti on tehty. On hyvin yksilöllistä, mitkä tunteet korostuvat.

– Koko tunneskaala voi olla käytössä joskus jopa niin, että yhtä aikaa kokee ihan vastakkaisiakin tunteita. Ajattelen psykologina, että keskeistä on se, että nainen kuulostelee itse, mitä tunteita asia omalla kohdalla herättää ja antaa itselleen luvan kokea asian juuri niin kuin kokee. Jos suree, on oikeus surra ja jos ei sure, myöskään mitään surupakkoa ei ole, Kauranen korostaa.

YLE AkuuttiViveka Kauranen painottaa, etteivät monenlaiset tunteet ole mikään mielenterveyden häiriö, vaan normaalia reagointia abortin jälkeen:

– On ymmärrettävää, että eri naiset kokevat abortin eri tavoin, koska lähtötilanteet ja syyt, miksi keskeytykseen päädytään, voivat olla kovin erilaisia.

Naiseuden monet kasvot

Vanhemmuuden ja äitiyden rooli oletetaan naisen kohdalla jotenkin itsestään selvempänä kuin miehen kohdalla.

– Miehen kohdalla ajatellaan ehkä enemmän, että isyys voi olla valittavissa oleva. Mies voi alkaa isäksi lapselleen tai mies voi kadota maisemista. Naisen kohdalla ajatellaan enemmän niin, että jos nainen on raskaana, hän ryhtyy äidiksi. Kuitenkin on myös naisia, jotka eivät halua äidiksi, vaan muut asiat elämässä painottuvat. Äitiys on yksi naisen rooleista, mutta ei naiseus siihen pelkisty, vaan on myös paljon muuta, Kauranen toteaa.

YLE AkuuttiJos äidiksi ryhtyy, saattaa helposti törmätä täydellisen äidin roolin tavoitteluun.

– Meillä puhutaan niin paljon siitä, mitä lapsi tarvitsee hyvään kasvuun ja millaista on hyvä vanhemmuus. On tietenkin arvokasta, että puhetta on ja se on totta kai lapsen etu. Mutta joskus tuntuu, että vanhemman näkökulmasta vaatimukset ovat aikamoisia. Tuntuu siltä, että pitää olla jotenkin yli-ihminen, että yltää hyvään vanhemmuuteen. Minusta on tärkeä muistaa, että mihinkään täydelliseen vanhemmuuteen ei todellakaan tarvitse yltää, vaan riittävän hyvä on lapselle oikein sopiva.

Jos päätyy keskeyttämään raskauden, miten siitä eteenpäin?

– Abortti saattaa olla käännekohta tai merkityksellinen kohta elämässä niin kuin moni muukin kokemus voi olla ja sen jälkeen aika rullaa eteenpäin ja elämä jatkuu. Joskus naiset jäävät pohtimaan, jääkö kauhea syyllisyys vaivaamaan ja täytyykö sitten jotenkin rankaista itseään ja saako olla vielä onnellinen. Ajattelen kuitenkin niin, ettei kukaan yleensä päädy keskeytykseen huvikseen, vaan sen taustalla ovat jotkut merkitykselliset syyt, psykologi Kauranen pohdiskelee.

YLE AkuuttiSyitä ja tilanteita on varmasti tasan yhtä monta kuin on naisiakin, jotka aborttia harkitsevat tai siihen päätyvät.

– Ehkä abortin jälkeen on enemmän velkaa itselleen, että elää sitä elämäänsä täysillä ja tekee niitä valintoja, mitä ajatteli tekevänsä ja ottaa sitten vastaan sen tulevankin elämän avosylin, Viveka Kauranen toteaa.

Asiantuntija: VIVEKA KAURANEN, psykologi, Rovaniemi

Toimittaja: TITTA VILPA

Naisen elämää -sarjassa aiemmin:

> osa 1: Pois elämän sovituskopista! 1.2.2011
> osa 2: Mistä on pienet tytöt tehty? 15.2.2011
> osa 3: Äidit ja aikuiset tyttäret, 1.3.2011
> osa 4: Äidin ja naisen rooli, 15.3.2011
> osa 5: Ehkäisy, 29.3.2011
> osa 6: Nainen ja seksi, 12.4.2011
> osa 7: Vanha ja vireä nainen, 26.4.2011

Lisätty asiasanat ja mobiiliyhteenveto 7.1.2016