Hyppää pääsisältöön

Aki Kaurismäki twistasi ja pokkasi Grand Prix'n Cannesin elokuvajuhlilla

Aki Kaurismäki teki suomalaista elokuvahistoriaa Cannesissa vuonna 2002 pokkaamalla Grand Prix -palkinnon elokuvastaan Mies vailla menneisyyttä.

Aki Kaurismäen Mies vailla menneisyyttä oli Cannesin elokuvajuhlien vahva ennakkosuosikki, jolle povailtiin pääpalkintoa, Kultaista palmua. Elokuva sai lopulta festivaalin toiseksi arvostetuimman palkinnon Grand Prix'n. Menestyksen täydensi naispääosan esittäjälle Kati Outiselle annettu parhaan naisnäyttelijän palkinto.

Elokuvataiteen professori Peter von Baghin mukaan Aki Kaurismäen menestys Cannesin elokuvajuhlilla nosti hänet ansaitusti suurten ohjaajien joukkoon. Elokuvaneuvos Kari Uusitalo piti palkinnon saamista Suomen siihenastisen elokuvahistorian huippuhetkenä.

Kaurismäki pokkasi palkinnon ohjaaja David Lynchin kädestä ja piti tyylilleen uskollisen äärimmäisen niukan kiitospuheen.

Elokuvan kutsuvierasiltaan saapuessaan Kaurismäki kohautti twistaamalla Cannesin punaisella matolla.

Valopilkun reportaasissa seurataan Aki Kaurismäen ja päänäyttelijöiden Markku Peltolan ja Kati Outisen tunnelmia Cannesissa ja kuullaan yleisön ja asiantuntijoiden kommentteja elokuvasta ja ihaillusta ohjaajasta. Lehdistötilaisuudessa Kaurismäki yllättää paiskaamalla soimaan alkaneen kännykkänsä lattialle.

Toimittajan tiedustellessa elämästä elokuvien ulkopuolella Kaurismäki toteaa kuulleensa siitä (elämästä), jopa tavanneensa, mutta ei seurustelleensa ja jatkaa: "Minä juttelen puiden kanssa yksin jossain metsän kolkassa, siinä kaikki, riittää kyllä mulle. Kalassakin käyn."