Hyppää pääsisältöön

Markus Kajo nousevan auringon maassa

Vuonna 2006 Markus Kajo seikkaili selvittämässä Japanin metkuja ohjelmasarjassa Nousevan auringon Kajo. Matkalla tutustutaan mm. kalatoriin ja japanilaisen yhteiskunnan ongelmiin.

Tietolaatikko

Leikkeet ovat otteita Nousevan auringon Kajo -ohjelman kolmannesta osasta

"Erikoisia metkuja, vähän liiankin erikoisia", toteaa Markus Kajo ensimmäisessä leikkeessä nattōsta (japaniksi 納豆), jota paikallinen liikennevalokäki hänen mukaansa mainostaa.

Nattō on käynyttä papulimaa, joka jakaa japanilaisten mielipiteet samalla tavalla kuin Aurajuusto suomalaiset, toiset himoitsevat ja toiset eivät voi sietää.

Kala kuuluu kiinteänä osana japanilaiseen ruokakulttuuriin. Kajo tutustuttaa katsojat maailman suurimpaan kalatoriin Tsukijiin (japaniksi 築地市場), jonka kautta kulkee päivittäin yli 2 000 tonnia erilaisia kalatuotteita.

"Täällä näkee sen, että mitä kaikkea ihme meriöttiäisiä voi kuvitella ruokalautaselle eteensä saavansa ja vielä enemmän semmoista, mitä ei edes voi kuvitella jossakin päin maailmaa syötävän, mutta syödään", toteaa Kajo kalatorista.

Viimeisessä leikkeessä Japanin parlamentin ylähuoneen jäsen Marutei Tsurunen kertoo Japanin suurimmista yhteiskunnallisista ongelmista. Marutei Tsurunen (ent. Martti Turunen) on ensimmäinen länsimaalaissyntyinen jäsen Japanin parlamentin ylähuoneessa.

Teksti: Heidi Tetri

  • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

    Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

    Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

  • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

    Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

    Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto