Hyppää pääsisältöön

Minna - tyttö Kainuusta

Minna on yhdeksänvuotias tyttö, joka on asunut koko ikänsä pienessä kylässä Kainuun kyljessä. Täältä hän ei koskaan haluaisi muuttaa pois.

Tietolaatikko

Suomessa kaupungistuminen tapahtui länsimaisittain myöhään, mutta nopeasti. 1970-luvulla jo suurin osa väestöstä asui kaupungissa.

Uuskaupunkilaiset tarvitsivat tietenkin myös asuntoja, ja niin kaupunkien laitamille syntyi nopeasti toinen toisiaan muistuttavia lähiöitä.

Huoli maaseudun autioitumisesta oli suuri. Autioiden tilojen lisäksi puhuttiin paljon muun muassa jätehuollon, ilmansaasteiden ja työttömyyden kasvamisesta kaupungistumisen myötä.

Lastendraama "Minna - tyttö Kainuusta" on kokonaispituudeltaan 22 min. Tekijänoikeudellisista syistä sitä ei voida esittää kokonaan.

Kesäisenä päivänä Lauvuksen kylässä Minna käy linja-autolla Kuhmon torilla, poimii kukkia ja leikkii hevosen ja suomenpystykorvan kanssa voikukkaniityllä. Hevosen vetämillä kärryillä ajellaan ihailemaan aakean laakeaa kanuulaismaisemaa. Kesä maalla on kaunis, puhdas ja turvallisen verkkainen.

Kun koulu alkaa, kaikki oppilaat ovat samassa luokassa opettajan kanssa. Talvella luistelemaan pääsee omalle jäälle, kunhan isä on lapioinut lumet ensin pois.

Minna ei modernien huvitusten äärelle kaupunkiin tunnu kaipaavan. Hänestä maalla on mukavaa. Tytön tasapainoillessa rantahiekassa makaavien tukkien päällä hänen kerrotaan rakastavan tätä kaikkea:

"Se on lämpöä jota ei tiedosta: sen vain tuntee jossakin pehmeänä hyvänolon tunteena."

Herttaisen lastenelokuvan on ohjannut Ransu-koirallekin äänensä lainannut Pertti Nättilä.

Teksti: Sanna-Katja Pohjalahti

  • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

    Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

    Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

  • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

    Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

    Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto