Hyppää pääsisältöön

Minna - tyttö Kainuusta

Minna on yhdeksänvuotias tyttö, joka on asunut koko ikänsä pienessä kylässä Kainuun kyljessä. Täältä hän ei koskaan haluaisi muuttaa pois.

Tietolaatikko

Suomessa kaupungistuminen tapahtui länsimaisittain myöhään, mutta nopeasti. 1970-luvulla jo suurin osa väestöstä asui kaupungissa.

Uuskaupunkilaiset tarvitsivat tietenkin myös asuntoja, ja niin kaupunkien laitamille syntyi nopeasti toinen toisiaan muistuttavia lähiöitä.

Huoli maaseudun autioitumisesta oli suuri. Autioiden tilojen lisäksi puhuttiin paljon muun muassa jätehuollon, ilmansaasteiden ja työttömyyden kasvamisesta kaupungistumisen myötä.

Lastendraama "Minna - tyttö Kainuusta" on kokonaispituudeltaan 22 min. Tekijänoikeudellisista syistä sitä ei voida esittää kokonaan.

Kesäisenä päivänä Lauvuksen kylässä Minna käy linja-autolla Kuhmon torilla, poimii kukkia ja leikkii hevosen ja suomenpystykorvan kanssa voikukkaniityllä. Hevosen vetämillä kärryillä ajellaan ihailemaan aakean laakeaa kanuulaismaisemaa. Kesä maalla on kaunis, puhdas ja turvallisen verkkainen.

Kun koulu alkaa, kaikki oppilaat ovat samassa luokassa opettajan kanssa. Talvella luistelemaan pääsee omalle jäälle, kunhan isä on lapioinut lumet ensin pois.

Minna ei modernien huvitusten äärelle kaupunkiin tunnu kaipaavan. Hänestä maalla on mukavaa. Tytön tasapainoillessa rantahiekassa makaavien tukkien päällä hänen kerrotaan rakastavan tätä kaikkea:

"Se on lämpöä jota ei tiedosta: sen vain tuntee jossakin pehmeänä hyvänolon tunteena."

Herttaisen lastenelokuvan on ohjannut Ransu-koirallekin äänensä lainannut Pertti Nättilä.

Teksti: Sanna-Katja Pohjalahti

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto