Hyppää pääsisältöön

Videokapillaroskooppi löytää reumasairauden

Hyksin reumatologian klinikka sai viime syksynä lahjoituksena videokapillaroskoopin. Se parantaa merkittävästi systeemisten reumasairauksien diagnosointia. Kävimme katsomassa, minkälaisesta tutkimuksesta on kyse.

YLE AkuuttiHeli Kajanus-Ristimäki laihtui vuoden aikana 12 kiloa ja hänen verenpaineensa nousi, vaikka hän söi normaalisti. Hänen kätensä alkoivat kylmentyä ja mennä tunnottomiksi. Ne muuttuivat välillä valkoisiksi ja välillä sinisiksi. Häntä on tutkittu useilla eri poliklinikoilla, mutta syytä oireille ei ole löytynyt. Odotukset ovat korkealla, nyt kun hän on vihdoin päässyt Hyksin reumasairauksien poliklinikalle vastaavan ylilääkärin Riitta Luosujärven vastaanotolle.

Lahjoituksena saatu videokapillaroskopia-laite tuo merkittävän avun Kajanus-Ristimäen kaltaisille potilaille. Sen avulla voidaan ainakin sulkea pois tiettyjä sairauksia.

YLE Akuutti– Videokapillaroskopialla voidaan tutkia kaikkia reumasairauksia ja sulkea pois esimerkiksi tärinäsairaus tai hermopinnesairauksia, jotka voivat aiheuttaa verenkiertohäiriöitä. Tavallisimmin sitä kuitenkin käytetään systeemisten sidekudostautien diagnostiikkaan ja hoidon seurantaan, Hyksin Reumasairauksien poliklinikan vastaava ylilääkäri Riitta Luosujärvi kertoo.

Systeemisiin sidekudostauteihin kuuluu sairauksia, joissa potilailla on erilaisia nivelkipuja ja niveltulehduksia sekä ihon ja sisäelinten oireita. Myös valkosormisuus on tyypillistä.

Tarkka tutkimus

Ennen videokapillaroskopiatutkimusta kädet tutkitaan tarkasti. Ilman sitä lääkäreillä ei olisi käytössä mitään helppoa menetelmää muun muassa Raynaud´n ilmiön luokittelemiseksi. Käytännössä sillä nähdään ihmisen kaikkein pienimmät hiussuonet eli kapillaarit. Videokapillaroskooppi on valomikroskooppi.

YLE Akuutti– Se suurentaa 200-kertaisesti ja sillä pystytään katsomaan kapillaarien toimintaa, veren virtausta, rakenteita, verenvuotoja, onko tullut infarkteja tai rakenne muuten muuttunut. Muutoksien perustella pystytään määrittämään sairauden alkutila, sen eteneminen ja se miten hoito vaikuttaa kapillaarien rakenteeseen, Luosujärvi iloitsee.

Videokapillaroskopia-tutkimus on potilaalle täysin kivuton eikä siitä aiheudu säteilyrasitusta. Sen avulla voidaan kuvata ja mitata verisuonet. Normaalit suonet ovat kuin kaksi moottoritietä rinnakkain, jotka muodostavat u-kirjaimen.

Hiusverisuonen normaali paksuus on alle 20 mikrometriä. Kajanus-Ristimäeltä löytyy jopa 40 mikrometrin paksuisia suonia. Videokapillaroskopian jälkeen lääkäri mittaa vielä sormien lämpötilan.

Nopeuttaa diagnoosin tekoa

Tutkimuksien perusteella lääkärille on muodostunut käsitys siitä mistä sairaudesta on kysymys ja on aika kertoa se potilaalle.

YLE Akuutti– Näiden tutkimustulosten perusteella tämä kokonaisuus sopii rajoittuneeksi systeemiseksi sklerodermaksi eli crest-syndroomaksi. Se on systeeminen, oikeastaan koko ihmisessä oleva sairaus, joka erityisesti kohdistuu pieniin verisuoniin, Luosujärvi kertoo.

Videokapillaroskopia vaikuttaa merkittävästi tautien diagnosointiin riittävän varhaisessa vaiheessa. Sen avulla verisuonia pystytään turvaamaan rakenteellisesti ennen kuin muutoksia syntyy.

– Kun kapillaari vioittuu, niin kynsinauhaan tulee negroosi-kuoliopesäkkeitä, jotka ilmenevät haavaumina. Jos nämä kapillaarimuutokset ovat sydämessä, voi tulla anginapectoris-kohtaus tai jos se on esimerkiksi suolessa, niin suolen toiminta muuttuu tai häiriintyy. Saattaa tulla voimakas ripuli tai ummetus ja ilmavaivat ovat hyvin tavallisia, Luosujärvi tarkentaa oireita.

Kajanus-Ristimäellä on nyt edessään uusia tutkimuksia, jotta taudin tila saadaan kartoitettua tarkasti ja ehkäistyä uusien verisuonimuutoksien syntyminen.

Asiantuntija: RIITTA LUOSUJÄRVI, vastaava ylilääkäri, Hyks, Reumatautien poliklinikka

Toimittaja: NINA MALMBERG

Lisätty asiasanat ja mobiiliyhteenveto 2.2.2016