Hyppää pääsisältöön

Satupekka jäi 5000 m:n kakkoseksi Lontoossa 1948

Tšekkiläinen juoksijatähti Emil Zatopek joutui Lontoon olympialaisten 5000 metrillä luovuttamaan voiton Belgian Gaston Reiffille.

Tietolaatikko

5000 metriä: 1. Reiff, BEL 2. Zatopek, CZE 3. Slijkhuis, HOL 4. Ahlden, SWE 5. Albertsson, SWE 6. Stone, USA 7. Koskela, FIN 8. Mäkelä, FIN

Zatopek saavutti ensimmäisen olympiavoittonsa Lontoon kesäkisojen 10 000 metrin kilpailussa vuonna 1948.

Lontoon 5000 metrin tappionsa hän korvasi neljän vuoden päästä Helsingin olympialaisissa, jossa ”Satupekka” kahmi kolme pitkien matkojen kultaa.

Selostustaltioinnin historiallinen arvo korvannee sen tekniset puutteet.

Teksti: Jukka Lindfors

  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto