Hyppää pääsisältöön

Neuvostodokumentti "Läpimurto Kannaksella" kertoi jatkosodan vaiheet voittajan näkökulmasta

Harvinaislaatuinen dokumenttielokuva Läpimurto Kannaksella näyttää, kuinka Neuvostoliiton sotapropaganda esitti Suomen rintaman tapahtumat vuosina 1941–1944. Pääpaino on sodan ratkaisuhetkissä. Elokuva sisältää runsaasti suomalaisittain ainutlaatuista kuvamateriaalia jatkosodan päätösvaiheista.

Neuvostoliittolaisohjaaja Juli Raizmanin dokumenttielokuva käy nopeasti läpi Suomen ja Neuvostoliiton väliset suhteet ja keskittyy jatkosodan päätösvaiheisiin. Filmi päättyy Moskovan välirauhan allekirjoittamiseen 19.9.1944.

Dokumentissa näytetään Neuvostoliiton joukkojen suuri läpimurto Karjalan kannaksella ja selostetaan sitä strategista operaatiota, joka johti Suomen puolustuslinjojen murtumiseen.

Suomalaisten kannalta harvinaislaatuisissa kuvissa näemme välähdyksiä mm. Viipurin valtauksesta, tulitaisteluista, puolustuslinjoista, suomalaisten aiheuttamista tuhoista Neuvostoliitossa, suomalaissotilaiden antautumisista sekä Moskovan välirauhansopimuksen allekirjoittamisen.

Propagandafilmi päättyy korostamaan maittemme välisiä neuvostoliittolaisittain jalomielisiksi katsottuja suhteita.

"Kuten kaikki tietävät, 25 vuotta sitten Neuvostoliitto soi Suomelle itsenäisyyden. Kyseessä oli hyvän tahdon osoitus neuvostohallituksen taholta. Valitettavasti Suomi käytti itsenäisyyttään vihamielisiin toimiin Neuvostoliittoa vastaan. Kolme kertaa neljännesvuosisadan kuluessa Suomi soti maatamme vastaan ja muuttui fasismin etuvartioasemaksi Pohjois-Euroopassa."

Sopimukseen välirauhasta päästiin, mutta vastedes suomalaisten oli syytä muistaa maittemme väliset mittasuhteet.

"Ne, jotka pitivät hyökkäyspäivää Neuvostoliittoon onnenpäivänä, kokevat rauhansopimuksen allekirjoituspäivän synkkänä. Pitää toivoa, että tällä kertaa Suomen kansa ja uusi hallitus ymmärtävät oikein näiden kahden päivämäärän merkityksen."

Tällaista jälkeä suomalaiset fasistit tekivät maassamme. Emme ole unohtaneet tätä. Humanismin ohjaamana neuvostohallitus esitti Suomelle kuitenkin rauhanehdot, joita koko maailma piti kohtuullisina ja jalomielisinä.― Selostajaääni (1944)
Kommentit