Hyppää pääsisältöön

Neuvostodokumentti Läpimurto Kannaksella

Harvinaislaatuinen dokumenttielokuva Läpimurto Kannaksella näyttää, kuinka Neuvostoliiton sotapropaganda esitti Suomen rintaman tapahtumat kesällä 1944.

Neuvostoliittolaisohjaaja Juli Raizmanin dokumenttielokuva kertoo taisteluista Suomen rintamalla kesällä 1944 ja välirauhasta, joka solmittiin syksyllä 1944.

Dokumentissa näytetään Neuvostoliiton joukkojen suuri läpimurto Karjalan kannaksella ja selostetaan sitä strategista operaatiota, joka johti Suomen puolustuslinjojen murtumiseen.

Suomalaisten kannalta harvinaislaatuisissa kuvissa näemme välähdyksiä mm. Viipurin valtauksesta, tulitaisteluista, puolustuslinjoista, suomalaisten aiheuttamista tuhoista Neuvostoliitossa, suomalaissotilaiden antautumisista sekä Moskovan välirauhansopimuksen allekirjoittamisen.

"Tällaista jälkeä suomalaiset fasistit tekivät maassamme. Emme ole unohtaneet tätä. Humanismin ohjaamana neuvostohallitus esitti Suomelle kuitenkin rauhanehdot, joita koko maailma piti kohtuullisina ja jalomielisinä."

Propagandafilmi päättyy korostamaan maittemme välisiä neuvostoliittolaisittain jalomielisiksi katsottuja suhteita.

"Kuten kaikki tietävät, 25 vuotta sitten Neuvostoliitto soi Suomelle itsenäisyyden. Kyseessä oli hyvän tahdon osoitus neuvostohallituksen taholta. Valitettavasti Suomi käytti itsenäisyyttään vihamielisiin toimiin Neuvostoliittoa vastaan. Kolme kertaa neljännesvuosisadan kuluessa Suomi soti maatamme vastaan ja muuttui fasismin etuvartioasemaksi Pohjois-Euroopassa."

Sopimukseen välirauhasta päästiin, mutta vastedes suomalaisten oli syytä muistaa maittemme väliset mittasuhteet.

"Ne, jotka pitivät hyökkäyspäivää Neuvostoliittoon onnenpäivänä, kokevat rauhansopimuksen allekirjoituspäivän synkkänä. Pitää toivoa, että tällä kertaa Suomen kansa ja uusi hallitus ymmärtävät oikein näiden kahden päivämäärän merkityksen."

Teksti: Petra Himberg

Kommentit
  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto