Hyppää pääsisältöön

Neuvostodokumentti Läpimurto Kannaksella

Harvinaislaatuinen dokumenttielokuva Läpimurto Kannaksella näyttää, kuinka Neuvostoliiton sotapropaganda esitti Suomen rintaman tapahtumat kesällä 1944.

Neuvostoliittolaisohjaaja Juli Raizmanin dokumenttielokuva kertoo taisteluista Suomen rintamalla kesällä 1944 ja välirauhasta, joka solmittiin syksyllä 1944.

Dokumentissa näytetään Neuvostoliiton joukkojen suuri läpimurto Karjalan kannaksella ja selostetaan sitä strategista operaatiota, joka johti Suomen puolustuslinjojen murtumiseen.

Suomalaisten kannalta harvinaislaatuisissa kuvissa näemme välähdyksiä mm. Viipurin valtauksesta, tulitaisteluista, puolustuslinjoista, suomalaisten aiheuttamista tuhoista Neuvostoliitossa, suomalaissotilaiden antautumisista sekä Moskovan välirauhansopimuksen allekirjoittamisen.

"Tällaista jälkeä suomalaiset fasistit tekivät maassamme. Emme ole unohtaneet tätä. Humanismin ohjaamana neuvostohallitus esitti Suomelle kuitenkin rauhanehdot, joita koko maailma piti kohtuullisina ja jalomielisinä."

Propagandafilmi päättyy korostamaan maittemme välisiä neuvostoliittolaisittain jalomielisiksi katsottuja suhteita.

"Kuten kaikki tietävät, 25 vuotta sitten Neuvostoliitto soi Suomelle itsenäisyyden. Kyseessä oli hyvän tahdon osoitus neuvostohallituksen taholta. Valitettavasti Suomi käytti itsenäisyyttään vihamielisiin toimiin Neuvostoliittoa vastaan. Kolme kertaa neljännesvuosisadan kuluessa Suomi soti maatamme vastaan ja muuttui fasismin etuvartioasemaksi Pohjois-Euroopassa."

Sopimukseen välirauhasta päästiin, mutta vastedes suomalaisten oli syytä muistaa maittemme väliset mittasuhteet.

"Ne, jotka pitivät hyökkäyspäivää Neuvostoliittoon onnenpäivänä, kokevat rauhansopimuksen allekirjoituspäivän synkkänä. Pitää toivoa, että tällä kertaa Suomen kansa ja uusi hallitus ymmärtävät oikein näiden kahden päivämäärän merkityksen."

Teksti: Petra Himberg

Kommentit
  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto