Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Sääret sileiksi epilaattorilla

Kun kesä koittaa, varsinkin naisten tekee mieli siistiä sääret karvattomiksi. Siihen on olemassa useampia keinoja. Kunkun kolme kovaa testasi epilaattorit.

Kunkun testissä oli neljä laitetta. Braun Silk -épil 7 7280, Philips Satin Perfect 6572 ja Remington smooth silky 3 in 1 ovat kauppojen hyllyjä hallitsevia malleja. Ne maksavat suurin piirtein 100 euroa. Vertailun vuoksi mukana on yksi selvästi edullisempi laite, Babyliss.

Testiryhmään kuului kolme taitouinnin harrastajaa Helsingin uimareista: Nea, Janita ja Karoliina.

Testiryhmä käytti epilaattoreita kotona noin kuukauden ajan.

Varustetaso vaihtelee

Philipsin ja Braunin epilaattoreissa on itse laitteen lisäksi runsaasti lisäosia. Ajopäähän voi liittää erialaisia kipua helpottavia suulakkeita. Lisäksi pakkauksessa on trimmeri –terä pitkien karvojen lyhentämiseen ja erillinen sheiveri-ajopää herkkiä ihoalueita varten. Molemmissa laitteissa on myös ajovalo, joka helpottaa pienten karvojen näkemistä.

Remingtonin epilaattorin mukana tulevat suunnilleen samat lisälaitteet. Siitä puuttuu kuitenkin ajovalo. Vastineeksi Remington on testilaitteista ainoa, jonka voi ladata. Epilaattorin voi siis viedä pistorasian vierestä valoisampaan paikkaan karvojen ajelua varten.

Karvat irtosivat kaikilla laitteilla

Nean suosikkilaite oli Philips.

- Philips ajoi kaikista parhaiten. Se oli tosi tarkka, nyppi kaikkein tarkimmin pienetkin karvat pois. Philips on sitä paitsi parhaimman näköinen!

Janita oli ensimmäisen ajokerran jälkeen samaa mieltä Nean kanssa: Philips on tehokkain ja nopein. Toisen jokerran jälkeen mielipide muuttui: Braun ja Remington irrottivat Janitan mielestä nimenomaan ohuet, uudelleen kasvaneet ihokarvat tarkemmin kuin Philips. Nea pysyi toisenkin ajokerran jälkeen Philipsin kannattajana.

Molemmilla laitteilla karvat siis kuitenkin irtosivat hyvin ja nopeasti.

Remington irrotti sekin kaikkien karvat riittävän tarkasti. Karoliinan mielestä sillä joutui kuitenkin hankaamaan samaa kohtaa useamman kerran eli ajo oli hitaampaa kuin Philipsillä ja Braunilla.

Epilointi tekee kipeää

Kun ihokarvat kiskotaan irti juurineen, se koskee. Karoliinan mielestä epilointi oli niin kivuliasta, että epilaattorin tärkein ominaisuudeksi nousi hellävaraisuus.

- Remington oli kaikkein hellävaraisin. Siinä on hierontanystyrät, jotka pyyhkivät kivun pois, hän selittää.

Myös Philipsin ja Braunin epilaattoreissa oli kipua helpottavia lisälaitteita.

- Ne ovat pyöriviä rullia, selittää Karoliina.

- Remingtonissa on harjamainen osa, joka tehoaa paremmin.

Janitan ja Nean mielestä kipu ei ollut niin suurta, että sillä olisi ratkaisevaa merkitystä laitteen valinnassa.

Karvankasvu hidastuu vasta ajan myötä

Epilaattorien valmistajat lupaavat, että epilointi pitää sääret karvattomina 3-4 viikkoa. Ensimmäisen ajokerran jälkeen tämä ei vielä toteudu. Karvat kasvavat eri tahdissa ja vie aikaa, ennen kuin ne kaikki on epiloitu kasvamaan tasatahtiin. Testaajien mukaan epilointi piti aluksi suorittaa noin kahden viikon välein.

Väli todennäköisesti pitenisi kuukausien kuluessa, mutta voi olla, että yhden kesän aikana ei valmistajien lupaamaan tahtiin vielä pääse.

Tasainen testitulos

Epilaattorit saivat testaajilta pisteitä melko tasaisesti. Braun ja Philips sopinevat nopeaa ja tehokasta ajoa kaipaaville, Remington hellää käsittelyä suosiville. Remington on myös hinta-laatusuhteeltaan hyvä. Babyliss on hinnaltaan niin edullinen, että sillä ehkä raatsii kokeilla, onko epilointi ylipäänsä oma juttu.

Laite pisteet hinta
Braun Silk -épil 7 7280 3,7p 119€
Remington smooth silky 3 in 1 3,7p 89,90€
Philips Satin Perfect 6572 3,3p 99€
Babyliss 3,0p 39,90€

Pisteet 1-5.

Virpi Väisänen, Kuningaskuluttaja, TV1

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.