Hyppää pääsisältöön

Sala-automaattiyhdistys

Lahja ja Veikko Hurstin laupeudentyö ry haki Raha-automaattiyhdistykseltä tälle vuodelle 100 000 euron avustusta. Tarkoitus oli lyhentää alati pitenevää leipäjonoa. Apu olisi mennyt ”sosiaalisen hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen”, kuten RAY tarkoituksensa määrittelee. Tälläkään kertaa avustusta ei tullut.

RAY saa vuosittain 600 miljoonan euron potin kansalaisten hedelmäpeleihin ja muihin automaatteihin työntämistä kolikoista. Siitä 200 miljoonaa kuluu RAY:n oman toiminnan pyörittämiseen.

Järjestelmän ylläpitoa on myös monopoliyhtiön harjoittama runsas suhdetoiminta, jonka yksi päämäärä on monopolin säilyttäminen. Näin tarjoutuu maan politiikan ja virkamieskunnan eliitille vetäytymispaikkoja Suomenlahdelta Lapin tuntureille. Jokakeväiset, parhaaseen hiihtoaikaan ajoittuvat ”avustusseminaarit” keräävät Lappiin sosiaali- ja terveysjärjestöjen kerman, RAY:n johdon sekä alan virkamiehiä.

RAY on yhdistys, jota eivät velvoita julkisuuslain säännökset. Se ei näytä kulukuitteja eikä johdon kokouspöytäkirjoja.

RAY:n valvojien kannalta tilanne on ongelmallinen.

Raha-automaattiyhdistystä valvovat sosiaali- ja terveysministeriö sekä sisäministeriön poliisiosasto. Molempien johto on RAY:n kutsujen vakiokalustoa.

Valvottava eli RAY maksaa taksikuljetukset, majoitukset, ruuat ja juomat, jopa suksienvoitelun ja hissiliput.

RAY on viimeisiä Kekkos-Suomen jäänteitä – poliitikot jakavat järjestön johtopaikat, sen hallituksessa poliitikot pääsevät matkustelemaan Las Vegasiin, Lapin hangille tai nauttimaan maailmanluokan taiteilijoiden esityksiä Helsingin Areenalle. Kaikki tämä meno tapahtuu tiukan salaisuuden suojassa. RAY on yhdistys, jota eivät velvoita julkisuuslain säännökset. Se ei näytä kulukuitteja eikä johdon kokouspöytäkirjoja.

Tällä kertaa salaisuudet raottuvat kuitenkin poliisivoimin.

Haastatellut

  • Immo Rantala, puheenjohtaja, Hämeenlinnan Kehitysvammaisten Tuki ry
  • Sinikka Mönkäre, toimitusjohtaja, Raha-automaattiyhdistys
  • Hannes Manninen, ent. kansanedustaja, RAY:n hallituksen puheenjohtaja 2009 –
  • Suvi Linden, viestintäministeri, RAY:n hallituksen jäsen 2004 – 2007
  • Pertti Hemmilä, kansanedustaja (kok), RAY:n hallituksen jäsen 2007 –
  • Kari Välimäki, kansliapäällikkö, Sosiaali- ja terveysministeriö
  • Silvo Kaasalainen, hallintotieteiden tohtori
  • Jukka Kekkonen, professori, Helsingin yliopisto

Toimittaja Ari Korvola