Hyppää pääsisältöön

Seksiä, suukkoja ja parisuhteita

Seksiä, suukkoja ja parisuhteita. Kuva: stock.xchng

”Kun parisuhde ei enää ole ihan uusi, arki on aika lamaannuttavaa. Ei nainen syty hampaiden pesusta karvaselkäisen karpaasin kanssa ihan niin nopeasti kuin olisi arki-iltana suotavaa.. jostain syystä se lämmittely, pussailu ja kyhnyttäminen jää päivän aktiivisempien tuntien aikana vähemmälle”.

Nimimerkki Vahvero taisi Olotilan Parisuhdeakatemian sivuilla kiteyttää aika monen parisuhteessa elävän suomalaisnaisen tuntemukset. Hellyydelle ei oikein näytä löytyvän tilaa kotihommien keskellä, komeat ja kauniit viihtyvät lähimmillään bussipysäkillä mainosjulisteissa ja intohimo hehkuu lähinnä televisioruudun toisella puolella.


Kaikilla muilla menee paremmin

Aikuisten arkinen elämä ei ole ihan sitä, mistä nuorena haaveili. Eikä sitä, mitä mainokset ja elokuvat kertovat parisuhteen olevan. Romantiikka, lahjat ja pienet huomaavaisuudet eivät millään tunnu viihtyvän Suomen kaamoksessa. Kun on muutama vuosi eletty yhdessä, harvemmin enää rojahdetaan intohimon pyörteissä tuulikaapin lattialle rakastelemaan, kun ei millään malteta odottaa makuuhuoneeseen saakka.

Ja kuinka spontaanit rakastelut olisivat enää mahdollisiakaan, kun pienet lapset ovat aina vaatimassa huomiota? Mutta varmasti muilla pariskunnilla täytyy olla vilkkaampaa ja parempaa seksiä kuin meillä. Ei kai kaikilla muillakin ole näin kuivaa ja ankeaa?


Haluaisin vaan nukkua

Ruuhkavuosiaan elävien suomalaisten arki tuntuu olevan täynnä velvollisuuksia ja asioita, mitkä pitää vain hoitaa. Jossain vaiheessa monelle parille seksi lakkaa olemasta se iloa ja elinvoimaa tuova asia, jota odottaa ja toivoo ja joka yhdistää ja vahvistaa rakkautta. Yhtäkkiä seksi onkin vain yksi asia sillä hoidettavien listalla – jos ei ikävä velvollisuus, niin ehkä vähän sinnepäin. ”Kyllä kunnon kälätys aina huonon seksin voittaa!”, totesi Vahverokin. Muut asiat tuntuvat paljon houkuttelevimmilta kuin kaavoihinsa vakiintunut seksi.

Moni pienten lasten vanhempi uneksii myös mahdollisuudesta saada joskus nukkua tarpeeksi, eikä kuolemanväsyneellä ole seksi päällimmäisenä mielessä. Ja jos sattumoisin itse olisikin levännyt ja kerrankin sillä tuulella, niin kumppani ei välttämättä olekaan: ”Kun tulin sunnuntaina töistä, täällä oli ärsyyntyneen näköinen mies mulkoilemassa sohvan nurkasta ja kaksi yliväsynyttä vauhdikasta tappelevaa lasta, joten oma hyvä fiilis läsähti heti ovesta sisään päästyä”, kirjoitti Parisuhdeakatemiassa Nelli.

Seksittömät viikot kuluvat ja muuttuvat kuukausiksi, sitten jopa vuosiksi... ”Tuntuu, että halutkin tässä alkavat jo rapista, kun tarpeeksi kauan elellään vaan kun mitkäkin kämppäkaverit”, kirjoittaa eräs parisuhdeakatemialainen Anna ja jatkaa ”sekin pelottaa, että huomaan etten enää edes ajattele asiaa kovin paljoa”. Seksittömyydestä tulee normitila, rakastelusta harvinainen poikkeus. Mutta onko asian pakko olla niin? Onko suomalainen elämä todellakin kuin Yö-yhtyeen laulussa, jossa vain pienen hetken rakkaus on lumivalkoinen? Emmekö me itse todellakaan voi tehdä muuta kuin luisua erillemme? Onko aivan epärealistista kuvitellakaan, että myös rakkauden fyysinen puoli voisi kukoistaa ja jopa kasvaa läpi vuosien? Tätä testattiin Parisuhdeakatemiassa.


Läheisyyttä voi harjoitella

Ylen Olotilan Parisuhdeakatemiaan ilmoittautui pariskuntia, jotka halusivat saada perushyviin parisuhteisiinsa raikastusta. Kuukauden verran kurssilaiset saivat kotitehtäviä, joiden suorittamisen sujumisesta he raportoivat viikottain. Yksi tehtävistä käsitteli fyysisen läheisyyden lisäämistä ja aistillisuutta: ”Mene lähelle, silitä, kosketa, suutele, halaa, pussaile, hiero, kyhnytä, nuuhki, hivele, tunnustele, helli…” Lue koko tehtävä Parisuhdeakatemiassa.

Kotitehtävänä ei siis ollut harrastaa seksiä, vaan lisätä hellyyttä. Jos niistä joillekin seurasi muutakin, niin hyvä – mutta se ei ollut nyt tavoite. Jos hellyydenosoituksia on viime aikoina ollut aamu- ja iltapusu, saldo on kahdella lisäsilityksellä helppo kaksinkertaistaa.

Yllättävän monelle tehtävä oli silti vaikea. Jos ei kuukausiin ole ollut lähellä, kynnys halaamiseenkin voi olla korkea. ”Juu tämä on kieltämättä mielenkiintoinen tehtävä ja ikävä kyllä meille aika haastellinen. Meillä on vauvan syntymän jälkeen (7 kk) hellyys, siis sellainen seksuaalinen hellyys, tippunut lähelle nollaa. Pussaamme päivittäin heippa-pusut ja yleensä hyvänyönpusutkin, mutta emme ole suudelleet kertaakaan vauvan syntymän jälkeen. Ja tästä voitte varmaan arvata, että seksiäkään ei ole ollut vielä kertaakaan vauvan tulon jälkeen”, kirjoitti parisuhdeakatemialainen Anna. Muiden kommenteista päätellen tilanne on tuttu monessa muussakin perheessä. ”Tässä yhtenä iltana suudeltiin, tuntuihan se ihan hyvältä, mutta myös hieman kömpelöltä ;D”, kertoi Nelli.


Hetken se vain kestää

Keskellä väsyttäviä aikoja on vaikea muistaa, ettei mikään kestä ikuisesti – ei edes koliikkivauvan öiset itkut. Jos ennakoit eläväsi kahdeksankymppiseksi, yksi vuosi on vain 1/80 elämääsi, puoli vuotta 1/160! Jos suhteen perusta on kunnossa, etäisten aikojen ja kuivien kausien yli on mahdollista päästä, kertovat kokeneet: ”Kaikille pienten lasten äideille ja isille haluan takoa uskoa siihen, että hanskoja ei kannata heittää kehään ennenkuin lapset täyttävät 4-7 v. Elämä on silloin NIIIIIN erilaista kuin pikkulapsi-vaiheessa. Itsekin olen välillä ollut heittämässä pyyhettä kehään, mutta nyt olen todella tyytyväinen, etten sitä ole tehnyt. Meillä on yhtäkkiä todella paljon helpottanut elämä niin lasten tappeluiden kuin sairastamistenkin kanssa. Muistan, kun eräs psykologi sanoi minulle, että pitäisi laissa kieltää erot alle kouluikäisten lasten vanhemmilta ja nyt ymmärrän mitä se tarkoittaa :=)”, muistuttaa parisuhdeakatemialainen Mia.

Parisuhde on erisuhde. Seksi on ainoa asia, johon meidän nykyisillä moraalikäsityksillämme seura täytyy löytyä parisuhteen sisältä. Seksi siis erottaa parisuhteen muista ihmissuhteista – sisaruudesta, ystävyydestä, kaveruudesta tai kämppiskumppanuudesta. Olemme kyllästymiseen asti saaneet kuulla, että parisuhde vaatii työtä, vaikka tuskin kukaan täyden työpäivän jälkeen haluaa enää yhtään työtä lisää kontolleen. Kotona täytyy saada rentoutua ja latautua, mutta läheisyyttä kannattaa pitää yllä ja kanavat auki. Kun arjen keskelläkin halaa, pussaa ja suutelee, pitää samalla auki mahdollisuuden taas raskaiden aikojen jälkeen helposti löytää intohimoakin yhteiselämään.

Seksuaalinen energia on elämänvoimaa puhtaimmillaan. Onnellinen seksielämä lisää tutkimusten mukaan sekä fyysistä että psyykkistä terveyttä. Ja jos ei se toisikaan lisää vuosia elämään, ainakin se voi tuoda lisää elämää vuosiin. Seksuaalisuus on siis niin ainutlaatuisen arvokasta, että siitä kannattaa pitää kiinni, vaikka sitten vähän pinnistellenkin.

Onneksi on siis toivoa! Nimimerkki Mia kirjoitti kannustavasti Parisuhdeakatemian harjoitusten tuloksista: ”On kiva nukkua taas toisen kanssa pitkästä aikaa. Lisäksi meillä on herännyt aivan uudenlainen seksi-elämä, josta nauttia koko loppuelämän ajan! WAU!”

Näin voit treenata läheisyyttä

Näin läheisyysharjoitetta kommentoitiin

Parisuhdeakatemia

Linkit:

Kommentit