Hyppää pääsisältöön

Huikea ilmaveivi kaatoi Karhun ja vei Leijonat finaaliin 2011

Suomi löi Venäjän Slovakian vuoden 2011 MM-turnauksessa maalein 3-0 ja eteni loppuotteluun. Mikael Granlundin ilmaveivi sai sekaisin vastustajat, yleisön ja selostaja Antero Mertarannan.

Ensimmäinen erä päättyi 0-0-tilanteeseen, mutta Mikael Granlundin kohumaali ottelun 26. minuutilla sai katsojat haukkomaan henkeään.

Antero Mertaranta ei kuitenkaan jäänyt sanattomaksi. Penkkiurheilijat helsinkiläisessä sporttibaarissa ja Mertaranta selostusaitiossaan repesivät täysin. Granlundin ilmaveivistä tuli samoin tein kiekollinen ja kielellinen käsite.

Venäjän joukkue ei enää yllätysmaalista toennut ja kuumana käyvät venäläiskiekkoilijat napsivat maalien sijaan rangaistuksia. Kylmäveriset Leijonat käyttivät tilanteet hyväkseen ja Jani Lajunen tuikkasi Venäjän maalivahdin Konstantin Barulinin lipsauttaman kiekon verkkoon ajassa 47.40.

Pari minuuttia myöhemmin Grandlund syötti kiekon Jarkko Immoselle, joka sinetöi voiton Venäjästä kolmannella maalilla.

Viimeiset minuutit Suomen maalivahti Petri Vehanen oli Venäjän tulessa, mutta pokka piti ja Venäjän maalisaldoksi jäi puhdas nolla.

Valitettavasti tv-kuvaoikeudet vuoden 2011 MM-kisoihin ovat rauenneet ja aiemmin julkaistu maalikooste on jouduttu poistamaan.

Lue lisää:

Leijonat juhlivat Jarkko Immosen 1-1-maalia

Siinä se taas on! Suomelle MM-kultaa 2011

Suomi kaatoi Ruotsin murskaluvuin 6-1 Slovakian MM-jäällä. Poika palasi Leijonien syleilyyn 16 vuoden tauon jälkeen.

Lue lisää:

Jukka Jalonen valmentamassa alle 20-vuotiaiden maajoukkuetta MM-kisoissa 2016

Leijonakuningas Jukka Jalonen

Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalosella on taito saada pelaaja loistamaan ja joukkue kukoistamaan. Saavutusten listalla on muun muassa Suomen mestaruus, olympiapronssi ja MM-kulta. Sietäminen ja intohimo, siinä kaksi asiaa, jotka mestarivalmentaja nimeää menestyksen avaimiksi.

Kommentit
  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto