Hyppää pääsisältöön

Huikea ilmaveivi kaatoi Karhun ja vei Leijonat finaaliin 2011

Suomi löi Venäjän Slovakian vuoden 2011 MM-turnauksessa maalein 3-0 ja eteni loppuotteluun. Mikael Granlundin ilmaveivi sai sekaisin vastustajat, yleisön ja selostaja Antero Mertarannan.

Ensimmäinen erä päättyi 0-0-tilanteeseen, mutta Mikael Granlundin kohumaali ottelun 26. minuutilla sai katsojat haukkomaan henkeään.

Antero Mertaranta ei kuitenkaan jäänyt sanattomaksi. Penkkiurheilijat helsinkiläisessä sporttibaarissa ja Mertaranta selostusaitiossaan repesivät täysin. Granlundin ilmaveivistä tuli samoin tein kiekollinen ja kielellinen käsite.

Venäjän joukkue ei enää yllätysmaalista toennut ja kuumana käyvät venäläiskiekkoilijat napsivat maalien sijaan rangaistuksia. Kylmäveriset Leijonat käyttivät tilanteet hyväkseen ja Jani Lajunen tuikkasi Venäjän maalivahdin Konstantin Barulinin lipsauttaman kiekon verkkoon ajassa 47.40.

Pari minuuttia myöhemmin Grandlund syötti kiekon Jarkko Immoselle, joka sinetöi voiton Venäjästä kolmannella maalilla.

Viimeiset minuutit Suomen maalivahti Petri Vehanen oli Venäjän tulessa, mutta pokka piti ja Venäjän maalisaldoksi jäi puhdas nolla.

Valitettavasti tv-kuvaoikeudet vuoden 2011 MM-kisoihin ovat rauenneet ja aiemmin julkaistu maalikooste on jouduttu poistamaan.

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto