Hyppää pääsisältöön

Juoksisinko lenkkitossuilla vai paljain jaloin?

Juoksisinko lenkkitossuilla vai paljain jaloin? Kuva: Stock.xchng

Jonkin aikaa lenkkeilyä harrastanut muistaa 80-luvun alun lenkkarimöykyt, jotka tukivat jalkaa niin paljon, että luonnollinen tuntuma maahan katosi. Tossujen erilaiset tukiominaisuudet olivat huipussaan. Tarkoitus oli tietysti hyvä - jalkojen suojaaminen rasitusvammoilta.

Liian tuetut tossut kääntyivät kuitenkin käyttäjäänsä vastaan. Jalat eivät saaneet tarpeeksi harjoitusta tuetuissa tossuissa ja niistä tuli entistä herkempiä rasitukselle. 

Lenkkareilla juostessa jalasta osuu ensin maahan kanta. Jos kenkä on vahvasti tuettu, kantaisku vaimentuu merkittävästi, eikä jalka pääse rullaamaan kohti päkiää. 


Paljasjalkajuoksu ei ole uusi juttu

Laatikkomallin lenkkareista on tultu pikku hiljaa kohti aina vain kevyempiä kenkämalleja, ja nyt ollaan saavutettu toinen ääripää. Juoksutrendien päivän sana on paljasjalkajuoksu. Barefootit eivät tue jalkaa lainkaan, vaan suojaavat jalkapohjia vain esimerkiksi teräviltä kiviltä tai oksilta.

Fivefingers

Professori Daniel Lieberman on yksi paljasjalkajuoksun puolestapuhujista.   

Perinteisillä lenkkitossuilla juostessa jalkapohjasta osuu ensin maahan kantapää ja vaikutus on sama kuin löisi vasaralla
- Perinteisillä lenkkitossuilla juostessa jalkapohjasta osuu ensin maahan kantapää ja vaikutus on sama kuin löisi vasaralla - liike-energia pysähtyy. Paljain jaloin juostessa jalasta osuu ensin maahan päkiä, ja se taas toimii kuin vieteri. Jalkaterän pienet lihakset vahvistuvat, ja ne taas auttavat jalkaholvia säilyttämään normaalin kaarensa.

Paljain jaloin juoksu ei ole mikään uusi asia. Afrikassa paljain jaloin on juostu kautta aikojen, ja etiopialainen Abebe Bikila jopa voitti Rooman olympiakisoissa vuonna 1960 maratonjuoksun paljasjaloin. 

Ihan kaikille paljain jaloin juoksu ei kuitenkaan sovi. Jos jaloissa on infektioita tai jalkapohjien tuntoaisti on puutteellinen, niin kannattaa käyttää lenkkitossuja. 


Barefoot, feelmax ja fivefingers
 

Juoksutossujen valmistajat ovat oivaltaneet keventyneen juoksubuumin. Tarjolla on ollut jo jonkin aikaa paljasjalka- eli barefoot- ja feelmax-kenkiä, jotka vain suojaavat jalkapohjaa. Tänä keväänä markkinoille on tullut fivefingers-tossuja, jotka ovat kuin sormikkaat jaloille. Tossujen tarkoitus on vapauttaa myös varpaat liikkumaan.

Fivefingers-tossun idea on oivaltava. Paljain jaloin juostessa nimittäin iso varvas työntää viimeisenä jalan irti maasta. Tätä työntöä ei pysty tekemään täydellisesti, jos varpaat ovat yhdessä.

Halusipa sitten kokeilla kevyempää tai tuetumpaa juoksua, ennen lenkkitossujen ostoa on hyvä miettiä, minkälainen juoksija on ja missä aikoo juosta. Vauhdikkaille lenkeille ja maastoon sopivat kevyet lenkkitossut, joiden pohjat taipuvat maaston mukaan. Maastossa kengän tulee lisäksi istua napakasti jalkaan ja suojata jalkaterää.

Pitkille lenkeille ja varsinkin kovilla alustoilla juostessa kannattaa harkita vaimennettuja lenkkitossuja. Monet urheiluliikkeet järjestävät askelklinikoita, joissa voi kartoittaa omien jalkojensa toiminnan ennen lenkkitossujen ostoa.

 


Kuinka aloitan paljasjalkajuoksun?  

1. Aloita rannalta
Etsi suhteellisen puhdas ranta, jossa ei ole rikottuja pulloja tai muuta roinaa. Kävele aluksi paljain jaloin ranta päästä päähän niin, että jalkapohjat tottuvat rantahiekkaan ja maastoon. 

2. Ota juoksuaskeleita
Ota aluksi muutamia keveitä juoksuaskelia. Tarkista, että jalkapohjastasi osuu maahan ensin päkiä. Jos askellus tuntuu vaikealta, kokeile päkiäaskellusta hidastetusti. 

3. Kokeile sammalpeitteisellä alustalla tai nurmella
Hiekan jälkeen etsi mukava sammalmatto tai nurmi. Monille tulee tässä vaiheessa lapsuus mieleen - ainakin niille, jotka ovat juosseet avojaloin maalla tai mökillä. Juoksentele nurmella, mutta ole tarkkana, että et astu terävien esineiden (tai koirankakan) päälle. Pitkä nurmi voi kätkeä yllätyksiä sisäänsä. 

4. Siirry metsään
Tässä vaiheessa jalkapohjien pitäisi olla jo hyvin parkkiintuneet. Paljain jaloin juoksu metsässä vaatii sekä vahvoja jalkapohjia että oikeaa rentoa askellusta. Metsässä juoksu kannattaa aloittaa mäntymetsän poluilla. Havunneulaset muodostavat polulle mukavan katteen ja näkyvyys maahankin on hyvä. Varo käpyjä.

5. Juokse kaupungissa
Asfaltti on kova alusta paljasjalkajuoksulle. Aloita kevyesti ja ole tarkka siitä, että juokset päkiä edellä. Kaupungin kaduilla voi olla niin paljon epäpuhtauksia, että kaupunkijuoksijan kannattaa harkita barefoot-tossujen hankintaa.


Suosittelemme:

Christopher McDougall: Syntynyt juoksemaan

Linkit:

Kommentit
 • Keskustele "vanhoistapiioista"

  Onko vanhojapiikoja vielä olemassa?

  Onko yksineläminen välttämättä ihmisen oma valinta? Ruotsalainen toimittaja ja kirjailija Malin Lindroth sanoo kirjassaan, että hänelle yritetään aina tarjota tätä selitystä, että "niin, nykyäänhän on ok valita yksinolo." Hänelle kyse ei ole ollut valinnasta, vaan hän on jäänyt vastoin tahtoaan yksin.

 • Keskustele epäkohtien korjaamisesta

  Miksi ihmiskunta sopeutuu vääryyksiin?

  Maailma on täynnä suuria epäkohtia, jotka olisivat kuitenkin korjattavissa. Esimerkiksi ilmastonmuutos ja syvä eriarvoisuus. Miksi ihmiset eivät joukolla ala vaatia muutoksia, vaan liian helposti tyytyvät toteamaan, että maailma nyt vaan on epäreilu paikka? Mikä voisi olla sellainen maailmanlaajuinen liike, että se saisi todella aikaan muutoksia?

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Elämä

 • Keskustele "vanhoistapiioista"

  Onko vanhojapiikoja vielä olemassa?

  Onko yksineläminen välttämättä ihmisen oma valinta? Ruotsalainen toimittaja ja kirjailija Malin Lindroth sanoo kirjassaan, että hänelle yritetään aina tarjota tätä selitystä, että "niin, nykyäänhän on ok valita yksinolo." Hänelle kyse ei ole ollut valinnasta, vaan hän on jäänyt vastoin tahtoaan yksin.

 • Keskustele epäkohtien korjaamisesta

  Miksi ihmiskunta sopeutuu vääryyksiin?

  Maailma on täynnä suuria epäkohtia, jotka olisivat kuitenkin korjattavissa. Esimerkiksi ilmastonmuutos ja syvä eriarvoisuus. Miksi ihmiset eivät joukolla ala vaatia muutoksia, vaan liian helposti tyytyvät toteamaan, että maailma nyt vaan on epäreilu paikka? Mikä voisi olla sellainen maailmanlaajuinen liike, että se saisi todella aikaan muutoksia?

 • Kulttuurijohtaja, kansanmuusikko Sari Kaasinen: "Toimeliaan karjalaisäidin malli ohjaa minua."

  Kulttuurijohtajana olen myös äiti

  Vahvat karjalaisnaiset ja suvun äidit ovat vaikuttaneet Joensuun kulttuurijohtaja ja muusikko Sari Kaasisen elämään. Kolmelle tyttärelleen Kaasinen toivoo antaneensa hyvät elämän eväät. Kaikki kolme ovat jo lentäneet pesästä, mutta naisten välinen yhteys on vahva. Rääkkylän Rasinkylään pari vuotta sitten takaisin muuttanut Sari Kaasinen on aina innostunut uusista haasteista. Joensuun kulttuuri johtajana nykyään toimiva Kaasinen iloitsee kotikaupunkinsa kulttuurimyönteisyydestä.

 • Toivokaa runoja lapsuudesta ja lapsuuden loppumisesta

  Yle Radio 1:ssä kuunnellaan toiverunoja.

  Koulut loppuvat, valkolakit painetaan päähän ja Yle Radio 1:ssä kuunnellaan toiverunoja lapsuudesta ja lapsuuden loppumisesta. Millaisesta lapsuudesta sinun toiverunosi kertoo? Viekö se ikuisesti kestäviin kesiin ja huolettomaan leikkiin vai onko mukana myös tummempia sävyjä?

 • Keskustele tässä kasvuyrityksistä!

  Uskallatko sijoittaa kasvuyritykseen

  Moni on kiinnostunut sijoittamaan kasvuyrityksiin, mutta kokee ettei tiedä niistä riittävästi. Kenelle sijoittaminen kasvuyrityksiin sopii? Millaisia ovat riskit? Vieraina johtaja Markku Jussila Springvest Oy:stä ja toimitusjohtaja Pia Santavirta Pääomasijoittajat ry:stä.

 • Keskustele raitistumisesta

  Miten raitistua?

  Oletko itse raitistunut tai oletko seurannut läheisesi kamppailua alkoholismin kanssa? Mikä auttoi, mikä ei? Pitääkö alkoholistin pyrkiä täysraittiuteen vai riittääkö juomisen vähentäminen?

 • Kapellimestari Hannu Lintu rakastaa pitkiä lentoja

  Kapellimestari Hannu Lintu nauttii työstään myös ulkomailla.

  Radion sinfoniaorkesterin järjestyksessä kahdeksas ylikapellimestari Hannu Lintu tekee paljon töitä ulkomailla, viime aikoina erityisesti Tokiossa, Washingtonissa, Dallasissa ja Detroitissa sikäläisten sinfoniaorkesterien kanssa. Konserttimatkat ovat hänelle kuitenkin muutakin kuin työtä: ne merkitsevät omaa aikaa ja lepoa kotikaupungin Helsingin kiireisestä arjesta. Tie maailmanmenestykseen alkoi Raumalta.

 • Keskustele tässä eläkkeistä!

  Vieläkö eläkepommi tikittää?

  Väki vanhenee ja syntyvyys alenee vuosi vuodelta. Viime vuonna vauvoja syntyi ennätysmäisen vähän eli 47 577. Syntyvyys on laskenut koko tämän vuosikymmenen ajan. Nykyistä vähemmän vauvoja Suomeen syntyi viimeksi 1800-luvulla. Riittävätkö eläkejärjestelmämme rahkeet myös tulevaisuudessa? Kuinka paljon eläkeikämme vielä nousee?

 • Järisyttävän feministinen ja räikeän rasistinen - Tuulen viemää on ristiriitainen romaani, joka pitää lukea!

  Huikea lukukokemus, joka läpsii lukijaa kasvoihin.

  - Juha Hurme tässä moi! Mun oli ihan pakko soittaa, kun tää on niin mahtava kirja. Mä oon sivulla 620 ja nyt se s**tanan Scarlett osti itelleen sahan! Mulla menee muut työt ihan metsään, kun vaan ahmin tätä Tuulen viemää... Aloin lukea Margaret Mitchellin Tuulen viemää -romaania korkein ennakko-odotuksin.

 • Kirjailija Kaari Utrio yhdistää kirjoissaan huvin ja hyödyn

  Suomalaiset haluavat rentoutua tiedon parissa

  Rentoutuessaan lukemalla suomalainen haluaa huvin ja hauskuuden lisäksi myös tietoa. Kirjailija ja kustantaja Kaari Utrio teki oivalluksen jo uransa alussa ja niinpä hän on kirjoissaan yhdistänyt historian faktoja romantiikkaan ja jännitykseen. Somerniemellä asuva kirjailija ja kustantaja ei vielä ehdi eläköityä.

 • Keskustele täällä taksiuudistuksesta!

  Täyttyivätkö taksiuudistuksen tavoitteet?

  Suomalainen taksilainsäädäntö muuttui radikaalisti viime heinäkuun alusta. Tavoitteena oli kilpailua vapauttamalla laskea hintaa ja lisätä taksien käyttöä. Miltä tilanne näyttää nyt? Vieraina ovvat Taksiliiton toimitusjohtaja Timo Koskinen, Toimitusjohtaja Topi Simola Cabonline Finlandista ja yhdyskuntasuhteiden johtaja Robert Torvelainen Suomen Uberista.