Hyppää pääsisältöön

Musiikkivaikuttaja Pirjo Bergström

Pirjo Bergström (1939-2011) teki mittavan uran laulajana, säveltäjän ja näyttelijänä. Laaja-alaisen musiikkivaikuttajan tärkein työpari oli hänen miehensä Matti Bergström (1938-1994).

Bergströmien varhaisimman yhteistyön tuloksia olivat mm. Hectorin kolmen ensimmäisen albumin sovitukset.

Erityisen lähellä heidän sydämiään olivat elokuva- ja teatterimusiikki. Yhdessä miehensä kanssa hän sävelsi musiikin moniin tv-dokumentteihin ja -sarjoihin.

Molemmat Bergströmit olivat mielellään mukana myös lastenkulttuurissa. Elävän arkiston otteissa näemme ensimmäisen osan heidän kotonaan kuvatusta sarjasta Pirjo ja Matti.

Fallesmannin Arvo ja minä -tv-sarjan musiikin Pirjo Bergström joutui miehensä kuoltua säveltämään loppuun yksin. Muista Bergströmin yksin säveltämistä teatterikappaleista mainittakoon Henrik Ibsenin Villisorsa sekä Elämän kevät -näytelmät 1990-luvun lopulta.

Pirjo Bergström tuli tutuksi myös näyttelijänä sekä laulaja-soittajana. Bergström oli vahva jazzmusiikin tulkki, joka keikkaili laulaen ja säestäen itseään flyygelillä. Muun muassa näytttelijä Marjorita Huldenin kanssa Bergström esitti kahden naisen musiikkiteatteria.

Suuri yleisö tunsi näyttävän ja huumorintajuisen Bergströmin tv-elokuvista sekä mm. viihdesarjasta Velipuolikuu.

Teksti: YLE Uutiset ja Petra Himberg

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto