Hyppää pääsisältöön

Samuli Heimonen, vuoden nuori taiteilija 2008

Kuvataiteilija Samuli Heimonen ei voi pitää pitkiä taukoja maalaamisessa, ettei tekemisen meininki katoa. Siksi onkin kätevää, että työhuone on oman kodin alakerrassa.

Janne Heinosen kaunis dokumentti antaa puheenvuoron taiteilijalle itselleen. Perhe ja koti ovat Heimosen maailman keskipiste. Kangasniemellä tehdään taidetta, mutta myös lämmitetään puusaunaa, käydään koirakävelyillä luonnossa ja makoillaan riippumatossa. Vanhan kansakoulun alakerran ateljeessa pötköttävät Heimosen koirat, joista ainakin Hilu-koira on tehnyt isännälle myös mallintöitä.

Kouluaikana taiteen tekeminen ei ollut Heimoselle itsestäänselvyys, ei edes mieluisaa. Heimonen kertoo Tampereeen Kaupunginmuseon julkaisemassa teoksessa kirjoittaneensa koulussa aineen "Nykytaide on roskaa".

Kitararivistö Heimosen ateljeen seinällä paljastaa taiteilijan aikaisemmat intohimot. Dokumentissa taiteilija kuvailee, kuinka pikkuhiljaa levyjen kansitaide, sarjakuvat sekä erityisesti Salvador Dalin surrealistinen tyyli tekivät musiikkidiggariin suuren vaikutuksen:

"Innostus taiteeseen tuli yhtäkkiä ihan vyöryn lailla, eikä sitä voinut enää pysäyttää. Oli vain pakko maalata."

Heimoselle tyypillinen, dramaattinen valumajälki sai lisäpontta suurista kankaista ja paksun ja ohuen pinnan vaihtelulla erityisesti Taideteollisessa Korkeakoulussa. Heimonen on maalannut myös surrealismin kaksoiskuvan tekniikalla ihmisjoukkoja, jotka etäämpää tarkasteltuna muuttuvat osaksi suurta eläinhahmoa (esim. Dynamo 2006).

Heimonen itse luonnehtii tyyliään hyväntuulisesti "erittäin helposti tulkittavaksi". Vaikka Heimosen työt ovatkin esittäviä, on jokainen teos silti henkilökohtainen tulkinta todellisuudesta. Luonnosta saa inspiraatiota, mutta joskus inspiraation kohde jalostuu myös niin, että lopputulos on taiteilijalle itselleenkin mysteeri:

"Mä luotan siihen, että asiat virtaa lävitse ja kaikki sulautuu osaksi mielekästä kokonaisuutta. Siihen johonkin omaan pitää vain luottaa, joskus jopa sokeasti."

Teksti: Sanna-Katja Pohjalahti

Tietolaatikko

Samuli Heimonen syntyi vuonna 1975 Saarijärvellä. Työskentelee ja asuu perheineen Kangasniemellä.

Opiskeli vuosina 1994-95 Oriveden opistossa kuvataidelinjalla. Valmistui vuonna 2002 kuvataiteiden koulutusohjelmasta Taideteollisesta Korkeakoulusta.

Pitänyt yksityisnäyttelyitä muun muassa Helsingissä, Saarijärvellä, Porvoossa ja Tampereella.

Kommentit