Hyppää pääsisältöön

Jääkausihälytys

Ilmatieteen laitos on valmistanut suomalaisia nopeaan ilmaston lämpenemiseen ja lumitalvien katoamiseen Etelä-Suomesta. Kahden kovan lumi- ja pakkastalven jälkeen MOT kysyy, vieläkö ennusteille keskieurooppalaisten lumi- ja pakkastalvien rantautumisesta Suomeen löytyy pohjaa.

Ohjelmassa tarkastellaan kriittisesti tapaa, jolla Ilmatieteen laitos on laskenut Suomen keskilämpötilaa ja tiedottanut siitä.

Tilastotieteilijä Pekka Hjelt on soveltanut tilastomatematiikan viimeistä huutoa olevaa ARIMA-analyysiä Ilmatieteen laitoksen mittausaineistoon, ja hän ei löydä sieltä minkäänlaista merkitsevää lämpenemistä. Menneen perusteella Suomen lämpötila pysyy nykyisellä tasollaan hamaan tulevaisuuteen

Venäläinen aurinko- ja avaruustutkija Habibullo Abdussamatov väittää, että koetut ankarat talvet ovat vasta esimakua tulevasta. Aurinko on nyt niin heikko, että venäläistutkijoiden mukaan v. 2014 alkaa uusi pieni jääkausi, joka hellittää vasta ensi vuosisadalle tultaessa.

Haastatellut

  • Habibullo Abdussamatov, Avaruustutkimuksen johtaja, Pulkovon observatorio, Pietari
  • Pekka Hjelt, Tilastotieteilijä, Turun yliopisto
  • Heikki Tuomenvirta, Erikoistutkija, Ilmatieteen laitos
  • Lainauksia: Petteri Taalas, Pääjohtaja, Ilmatieteen laitos

Toimittaja Martti Backman