Hyppää pääsisältöön

Jääkiekon ihmelapsi Mikael Granlund

Mikael Granlund tiesi jo pienenä haluavansa jääkiekkoilijaksi. Valmentajat ja vanhemmat saivat pian huomata, että kyseessä on poikkeuksellinen lahjakkuus. Yleisö näki sen viimeistään vuoden 2011 MM-kisoissa.

Mikael Granlund (s. 1992) on harrastanut urheilua ja joukkuepelejä jo lapsesta asti. Jääkiekon hän aloitti viisivuotiaana Kempeleen Kiekko-Ketuissa.

Jääkiekon SM-liigassa Granlund debytoi Kärppien ykkösketjun keskushyökkääjänä 17-vuotissyntymäpäivänään helmikuussa 2009. Pian sen jälkeen Granlund siirtyi HIFKiin sopimusriitojen saattelemana. Sisun haastattelussa kuullaan nuorukaisen kokemuksista uudessa joukkueessa sekä pelitovereiden Kim Hirschovitsin ja Martti Järventien kommentteja.

Nuori ikä ei ole pidätellyt Granlundia etenemästä huipulle. Hän on tottunut olemaan aina joukkueen nuorin eikä usein nuorimmalle lankeava "kiekonkeräilijän" roolikaan harjoituksissa haittaa. Haastattelua edeltävänä päivänä Granlund oli saanut juuri ajokortin, joten enää hänen ei tarvitse kärkkyä joukkuetovereilta kyytiä päästäkseen harjoituksiin.

Toimittaja koittaa selvittää kiekkotähden lahjakkuuden saloja. Löytyykö vanhemmista kenties huippu-urheilijataustaa vai mikä selittäisi poikkeuksellisen menestyksen? Yksi on ainakin selvää, miehen työmoraali on järkkymätön.

Granlund valittiin Suomen kisajoukkueeseen vuoden 2011 MM-kisoihin. 19-vuotias kiekkoihme loukoi maalin jo ensimmäisessä pelissään Suomi-Tanska ottelussa ja hänet valittiin ottelussa Suomen joukkueen parhaaksi pelaajaksi. Venäjää vastaan Granlund teki hehkutetun ilmaveivimaalin, jota on jo ehditty sanomaan MM-historian kauneimmaksi maaliksi.

Teksti: Heidi Sommar