Hyppää pääsisältöön

Porkkalan Kallbådanin majakka

Vuonna 1920 sytytetty Kallbådan majakka lepää meren syleilyssä Kirkkonummen edustalla. Kesäaikana sille pääsyä on rajoitettu, sillä nykyisin luodolla majailee halleja.

Tietolaatikko

Ohjelma on tekstitetty suomeksi
Osia ohjelmasta on jouduttu leikkaamaan tekijänoikeudellisista syistä

Aikoinaan Kallbådan korvasi 6,5 meripeninkulmaa sisempänä saaristossa sijaitsevan Rönnskärin majakan. Komeaa punaista majakkaa pyyhkivät rajuilmalla jäät ja aallot. Näin alttiille luodolle ei oltu aikaisemmin voitu rakentaa majakkaa, mutta teräsbetoniperustusten piti kestää sään rasitukset.

Sotien aikana majakkaa miehitti neljä majakkamiestä sekä useat sotilaat. Rauhan alettua Kallbådan jäi Porkkalan vuokra-alueen sisäpuolelle ja vuosina 1944-1955 neuvostoliittolaiset valvoivat sitä. Kun majakka vihdoin saatiin takaisin, se oli jo päässyt niin huonoon kuntoon, ettei sitä voinut enää asuttaa. Nykyisin majakka on automatisoitu ja sitä hoidetaan kaukovalvonnalla Harmajalta käsin.

Kirkkonummen kuntaan kuuluvaa Kallbådania ollaan kaavailtu kunnostettavaksi, jotta se olisi Bengtskärin kaltainen nähtävyys. Ongelmia tuottavat karikot, joita matkalla on paljon, sekä sataman puute luodolla. Lisäksi saarta rajoittavat luonnonsuojelumääräykset ja luodolle pääsyä on rajoitettu huomattavasti kesäaikana.

Teksti: Heidi Tetri

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto