Hyppää pääsisältöön

Porkkalan Kallbådanin majakka

Vuonna 1920 sytytetty Kallbådan majakka lepää meren syleilyssä Kirkkonummen edustalla. Kesäaikana sille pääsyä on rajoitettu, sillä nykyisin luodolla majailee halleja.

Tietolaatikko

Ohjelma on tekstitetty suomeksi
Osia ohjelmasta on jouduttu leikkaamaan tekijänoikeudellisista syistä

Aikoinaan Kallbådan korvasi 6,5 meripeninkulmaa sisempänä saaristossa sijaitsevan Rönnskärin majakan. Komeaa punaista majakkaa pyyhkivät rajuilmalla jäät ja aallot. Näin alttiille luodolle ei oltu aikaisemmin voitu rakentaa majakkaa, mutta teräsbetoniperustusten piti kestää sään rasitukset.

Sotien aikana majakkaa miehitti neljä majakkamiestä sekä useat sotilaat. Rauhan alettua Kallbådan jäi Porkkalan vuokra-alueen sisäpuolelle ja vuosina 1944-1955 neuvostoliittolaiset valvoivat sitä. Kun majakka vihdoin saatiin takaisin, se oli jo päässyt niin huonoon kuntoon, ettei sitä voinut enää asuttaa. Nykyisin majakka on automatisoitu ja sitä hoidetaan kaukovalvonnalla Harmajalta käsin.

Kirkkonummen kuntaan kuuluvaa Kallbådania ollaan kaavailtu kunnostettavaksi, jotta se olisi Bengtskärin kaltainen nähtävyys. Ongelmia tuottavat karikot, joita matkalla on paljon, sekä sataman puute luodolla. Lisäksi saarta rajoittavat luonnonsuojelumääräykset ja luodolle pääsyä on rajoitettu huomattavasti kesäaikana.

Teksti: Heidi Tetri

  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto