Hyppää pääsisältöön

Bengtskärin majakka

Vuonna 1906 matalalle Bengtskärin kallioluodolle rakennettu majakka sijaitsee 15 meripeninkulmaa Hangosta länsilounaaseen. Nykyisin suosittu matkailukohde tuli aikoinaan tarpeeseen, sillä lähistölle oli moni laiva ajanut karille.

Tietolaatikko

Osia ohjelmasta on jouduttu leikkaamaan pois tekijänoikeudellisista syistä
Ohjelma tekstitetty suomeksi

Bengtskärin majakan korkeus on merenpinnasta mitattuna 52 metriä, jolla se on Pohjoismaiden korkein majakka. Majakka on Suomen eteläisin asuttu alue ja se sijaitsee n. 18 kilometrin päässä saaristokylä Rosalasta etelään.

Alun perin paikalle ehdotettiin valomajakkaa jo 1800-luvun lopulla, mutta lopulta rakennusprojekti aloitettiin vasta 1906, kun lähistöllä ajoi karille uusi höyrylaiva S/S Helsingfors kohtalokkain seurauksin. Majakka on rakennettu graniitista, joka on louhittu luodon kalliosta.

Sijainnistaan johtuen majakka joutui hyökkäyksen kohteeksi niin ensimmäisessä kuin toisessakin maailmansodassa. Sodan jälkeen majakassa aloitettiin korjaustyöt, jotka kestivät aina vuoteen 1950 asti, jolloin majakka otettiin uudelleen käyttöön.

Syksyllä 1968 majakka automatisoitiin ja se jäi asumattomaksi. Automatisoinnin jälkeen majakkaa koettelivat kosteus ja korroosio, mutta vielä suurempaa vahinkoa aiheuttivat ilkivallantekijät rikkomalla laseja ja sammuttamalla majakan kaasuliekin.

Vuonna 1983 majakkaa tarjottiin vuokralle, jotta ilkivallantekijät pysyisivät poissa. Se vuokrattiin Pro Bengtskär -nimiselle yhdistykselle, joka aloitti kunnostustyöt. Varojen loputtua työ kuitenkin jouduttiin keskeyttämään, jonka jälkeen Turun yliopisto jatkoi kunnostusta vuonna 1992. Majakka muutettiin museo- ja matkailukohteeksi ja työt saatiin valmiiksi vuonna 1995.

Nykyään majakassa toimii kaksi museota, vaihtuvia näyttelyitä, kappeli, majakkaposti, kahvila sekä majoitus- ja kokoustilat. Majakka on kesäisin auki turisteille.

Teksti: Heidi Tetri