Hyppää pääsisältöön

Lätkäfanit ryntäsivät yöllä kaduille juhlimaan

Jääkiekon toinen MM-kulta 2011 riehaannutti suomalaiset. Lätkäfanit ryntäsivät toreille juhlimaan keskellä yötä heti tuloksen selvittyä.

Torilla tavataan -iskulause konkretisoitui Suomen voitettua toisen kerran jääkiekon maailmanmestaruuden.

Vaikka voittoisat Leijonat juhlivat vielä itse pukukopissa Slovakiassa, säntäsivät kiekkofanit voimaintunnoissaan kaupunkien toreille juhlimaan. Kiekkosankareita tiedettiin odottaa Helsingin kauppatorille vasta seuraavana päivänä.

Suurissa kaupungeissa raivokas huuto ja rinkiä kiertävien autojen tööttäily täytti ilman. Kuohuvia poksauteltiin, väkeviä napsauteltiin ja osa kuumana käyvästä juhlakansasta päätyi suihkulähteeseen vilvoittautumaan.

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto