Kun Kansallisoopperan tähtitanssija Minna Tervamäki jää eläkkeelle, se ei suinkaan tarkoita lavan luovuttamista muille. Tanssiura jatkuu ainakin erilaisten tanssikoreografioiden muodossa.
Tietolaatikko
Minna Tervamäki on syntynyt kesäkuussa 1968. Baletista hän kiinnostui 8-vuotiaana äitinsä rohkaisemana.
Tervamäki sai kiinnityksen Suomen Kansallisbalettiin vuonna 1986. Hän on esiintynyt monissa suurissa rooleissa sekä Suomessa että ulkomailla ja tanssinut päärooleja Ruususesta ja Gisellesta Anna Kareninaan.
Tervamäki valittiin Suomen Kansallisoopperan tähtitanssijaksi elokuussa 2009.
Omissa koreografioissaan Tervamäki on saanut vaikutteita niin baletista, nykytanssista, flamencosta kuin uudesta sirkuksestakin.
"Jos toisilla on pöytälaatikkorunoja, niin mulla on pöytälaatikkokoreografioita", Tervamäki naurahtaa K-reppu -dokumentissa valmistautuessaan Kohti-koreografiansa ensi-iltaan, joka on saanut vaikutteita Tervamäen rakastamasta uudesta sirkuksesta.
Tanssia on rakastettava, sillä vapaa-aikaa on vähän. Balettitanssijan pitkä työpäivä alkaa aamuharjoituksella, jolloin lihakset lämmitellään päivän koitokseen. Balettitossuja vasaroidaan reippain ottein: tossujen kärki on puuta, jonka kopina lavalla ei saa kuulua. Ensimmäiseksi Tervamäki tarvitsee kuitenkin sen tärkeimmän, aamukahvin.
Kipu kuuluu tanssiin, ja sitä täytyy sietää. Gisellen vaativan roolin jälkeen jalat ovat kovilla. Tervamäkeä jännittää, pysyvätkö isovarpaan kynsien rippeet paikallaan ensi-iltaan asti. Tanssijan työvälinettä, omaa vartaloa, ei voi noin vain laittaa hyllylle odottamaan seuraavaa työpäivää.
"Ihan pienestä pitäen tähän kehoon on kohdistunut hirveä määrä vaatimuksia, sekä ulkoisia että sisäisiä. Kai mä oon silti ilmeisesti oikealla alalla, kun halua ja paloa löytyy edelleen!"
Elokuussa 2008 Suomen Kansallisbaletti sai uuden taiteellisen johtajan, tanskalaisen Kenneth Greven. Vuotta myöhemmin, tanssijoiden virkanimikkeiden uusinnan myötä, Tervamäki nimettiin tähtitanssijaksi. Keskeisissä tehtävissä tanssivat tanssijat saavat Greven mukaan muutoksen myötä ansaitsemansa tunnustuksen niin julkisuudessa kuin ammatillisestikin.
Kansallisbaletin eläkeikä on 44 vuotta. Arto Nybergille Tervamäki kertoo, ettei hän jännitä tulevia eläkepäiviä. Tanssin aika ei ole ohi vielä pitkään aikaan.
"Ikääntyä voi niin monella tavalla, henkisesti ja fyysisesti tai ihan vaan priorisoida asiat eri lailla erilaisissa elämäntilanteissa. Tanssiin mun ei ole koskaan tarvinnut hakea motivaatiota. Se vain on niin rakasta."
Teksti: Sanna-Katja Pohjalahti
Katso myös
- The Rasmuksen I'm a Mess -biisin maailmanensi-illassa tanssittiin balettia
- Minna Tervamäen sivut (minnatervamaki.com)
- Minna Tervamäki Wikipediassa (fi.wikipedia.org)