Hyppää pääsisältöön

Pienoisrautatie koukuttaa lapsia ja aikuisia

Moni lapsi lumoutuu pienoisrautatien ääressä. Moni heistä jatkaa pikkutarkkuudessaan palkitsevaa harrastusta vielä aikuisenakin. Myös insinööritaidoille on käyttöä.

Pienoisrautatie voi olla puhtaasti leikkikalu, pikkutarkan harrastuksen muoto, taikka jotakin siltä väliltä. Moni innostuu rakentamaan rautatieverkostonsa itse. Toisia kiinnostaa liikkuvan kaluston rakentaminen, toisia radan maisemointi, toisia taas rakennelman vaatima elektroniikka.

Pianisti Kauko Kuosma erikoistui aikoinaan pienoisveturien valmistamiseen. Miksi ihmeessä, kun niitä sai valmiina kaupastakin? "Tämä on harrastus, eikä harrastuksen tekemiseen minun mielestäni tarvitse liittyä paljonkaan järkeä."

Paitsi pitkäjänteisyyttä ja pikkutarkkuuta kaluston valmistaminen kokonaan itse vaatii myös insinööritaitoja.

Rata ja maisema mallinnetaan yleisimmin mittavakaavassa 1:87. Sähkövirtana käytetään perinteisesti joko tasa- tai vaihtovirtaa, joka syötetään veturiin ratakiskoista. Nykyisin on olemassa myös digitaalinen ohjausjärjestelmä. Uusi menetelmä mahdollistaa useamman veturin liikuttamisen radalla samanaikaisesti toisistaan riippumatta.

Tietolaatikko

Maamme ensimmäinen pienoisrautatiekerho perustettiin 16.4. 1951 Helsingissä. Kerhon ensimmäinen rataverkosto kattoi noin 6 x 4 metrin alan. Alkuaikoina kerholaisilla oli pulaa etenkin pienoisveturien moottoreista.

  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto