Hyppää pääsisältöön

Riku Tallikärpänen

"Törtsis vaan!" Tallikärpästen jaloon sukuun kuuluva Riku hupsutti hevoshulluja ja sellaisiksi mieliviä Pikku Kakkosen yhteydessä tulleessa lastensarjassa.

Tietolaatikko

Viisiosainen Riku Tallikärpänen ilmestyi Pikku Kakkosen yhteydessä ensimmäisen kerran vuonna 1992.

Seuraavana vuonna, 1993, Riku sai hevosenhoitokaverikseen Rotta Johannes Räyhän, jonka kanssa työskentely ei aina sujunut aivan ongelmitta.

Mitä tulee ratsastamiseen ja hevosiin, ei sellaista asiaa olekaan jota Riku Tallikärpänen ei tiedä. Riku on matkustellut ympäri maailmaa ja hänellä on sukujuuria Amerikassa. Viime aikoina Rikun aikaa ratsastukselta on vienyt tiivis valmentautuminen tallikärpästen lentomestaruuskilpailuihin.

Kun Asta ja Masi kiinnostuvat ratsastuksesta, päättää Riku silmukoiden hiomisen ohella ryhtyä ratsastuksen yliopettajaksi. Lapset tutustuvat Rikun ja ratsastusopettaja Terttu Armisen johdolla hevosiin ja ratsastusvälineisiin, kuten satulaan, kuolaimiin ja suitsiin.

Ratsastuksen jälkeen myös hevonen hikoilee, joten huolellinen harjaaminen on tärkeää. Kengittäminen tuntuu oppilaista hurjalta. Ajatella, että kengät naulataan kiinni kavioon! Riku tietää kuitenkin kertoa, ettei kengitys satu kynsien leikkuuta enempää. Kynsien leikkuu on tylsää, ainakin hevosista. Siksi niitä pitääkin välillä taputella.

Riku on luonnollisesti ratsastuksen asiantuntija, mutta miten on laita Astan ja Masin? Entä miten kävi Rikulle lentomestaruuskilpailuissa?

Teksti: Sanna-Katja Pohjalahti