Hyppää pääsisältöön

Söderskärin majakka

Pellingin saaristossa sijaitseva Söderskärin majakka sytytettin ensimmäisen kerran v. 1862. Nykyisin matkailukohteena toimiva majakka on yksityisomistuksessa.

Tietolaatikko

Osia ohjelmasta on jouduttu leikkaamaan pois tekijänoikeudellisista syistä
Ohjelma tekstitetty suomeksi

Venäjän vallan aikana vilkastunut meriliikenne vaati uutta valomajakkaa ulkosaaristoon. Niimpä Söderskärin majakka päätettiin rakentaa Mattlandetin saarelle aivan avomeren ääreen. Alustavat piirustukset majakasta teki Albert Edelfelt, jotka Ernst Lohrmann sitten lopullisesti valmisteli.

Pian majakan valmistuttua siinä huomattiin vakavia puutteita. Se huojui kovassa tuulessa, oli kallellaan ja keskeltä notkolla. Majakkaa vahvistettiin 1914-1917 ratakiskoilla, rautavanteilla ja betonista valmistetulla "rautakorsetilla".

Sodan aikana Söderskärin majakalla oli tärkeä tehtävä. Puhelinyhteys oli ratkaisevan tärkeä, kun saarella toimi pieni ilmatorjuntayksikkö sekä lennätin- ja puhelinkeskus. Saari säästyi hyökkäyksiltä ja säilyi asuttuna myös sodan aikana, vaikka majakka olikin pimeänä tuon ajan.

Vuonna 1957 majakka automatisoitiin ja neljä vuotta myöhemmin myös luotsiaseman toiminta lakkautettiin. Majakka sammui lopullisesti 1989. Tämän jälkeen ympäristöministeriö perusti tyhjilleen jääneisiin rakennuksiin riistantutkimusaseman, jonka toiminta lakkautettiin vuonna 2007.

Vuodesta 2003 alkaen majakka on ollut yksityisomistuksessa ja toimii nykyään matkailukohteena.

Teksti: Heidi Tetri

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto